Прочитај ми чланак

АЛЕКСАНДАР ВЕЉИЋ ЗА „СРБИН ИНФО”: ЕУ рехабилитује нацизам који само Русија може да заустави

0

aleksandar-veljicРедакција „Србин инфо” је разговарала са Александром Вељићем, председником „Друштва за очување сећања на холокауст”.

Како коментаришете напад припадника странке Јобик на Иштвана Пастора?

– За разлику од свих који листом изражавају згражавање, као да протеклих година нису имали појма да ЈОБИК активно делује, ја тај чин коментаришем као знак за узбуну свим Мађарима, а и другим народима у Европи. Наше државне органе, изгледа, до сада ништа није успело да узбуни, па ни то што смо уочи избора широм Бачке морали да гледамо претеће геноцидне билборде ЈОБИКа са поруком: „Ми смо ЈОБИК. Будућност не можете да зауставите“.

Нажалост, изгледа да многи Мађари данас нису спремни да зауставе историју која понавља, јер све то што посматрам већ четири године у Бачкој личи на предокупационо стање у прошлом веку. И све време добијам одмахивање руком, коментаре да претерујем и да наводно мрзим мађарски народ. То је најгнуснија клевета да мрзим било који народ, а поготово онај који ми је подарио пријатеље који су ми ближи од рођене браће.

На страну сада политичке партије и шта Иштван Пастор мисли о Србији и Србима, саосећам са њим због трауме коју је доживео. Човеку ретко шта теже падне него када га сопствени народ оптужи да је издајник или да није довољно добар, у овом случају, Мађар. Ја знам како је то, то сам доживео на својој кожи, да ме добар део мог рођеног народа презире што се бавим историјом његових жртава. Ми смо заборавили оно што се зове људскост и када један народ изгуби људскост, он престаје да буде народ и постаје руља. Баш онаква руља какву је доживео Иштван Пастор ни не сањајући да то може да се догоди баш њему. Зато се надам да ће то искуство да му учврсти уверење да су му многи Срби били и биће ближи пријатељи, јер они не гледају у њему да ли је довољно добар Мађар или није, него гледају какве људске особине га красе.

krilo-Jobika

Шта нам можете рећи о идеологији странке Јобик?

– Ни једног часа немојте да сумњате да је у питању најопакија нацистичка партија у Европи. Постоје и друге десничарске партије, али ЈОБИК, који заговара етничко чишћење и поновно бацање читавих народа под лед Тисе и Дунава, надмашује све друге. Њихов програм је једноставан: велика Мађарска у границама из времена Аустро-Угарске, али етнички чиста без „непоузданих елемената“ у које спадају, као што смо видели, и сви Мађари који не деле њихову идеологију. Небројене су претње те партије према Ромима и Јеврејима, а од недавно и према Србима.

По питању Рома, генерализује се ситуација и постаје епидемија расизма. По питању Јевреја, стари комплекс ниже вредности и мржња према једном вредном и интелигентном народу, који се више него добро асимиловао и уклопио у мађарски живот. По питању Срба, мој побратим Александар Габона ми је отворио очи када ми је јавио, након што је видео ЈОБИК билборде, да је српски народ добио претећу поруку првог реда! Видите, обичног грађанина ове земље узнемире ти билборди, а наше државне органе ништа не узнемирује!

Када је прошле године Друштво за очување сећања на Холокауст, имајући у виду управо програм тих нациста, затражило од тадашњег председника Народне скупштине да предложи Декларацију о осуди геноцидних аката државних органа Хортијеве Мађарске против цивилног становништва, нисмо добили никакав одговор. А текст предлога Декларације био је истоветан ономе који је усвојен поводом геноцидних аката држаних органа послератне Југославије против мађарског цивилног становништва, која је усвојена по хитном поступку на предлог тог државног функционера, који је, иначе, управо проглашен за најевропљанина. Каква је то Европа у којој несметано делује ЈОБИК и каква је то држава у којој је најевропскији потез је да се игноришу ужасавајући злочини њихових претеча, хортијеваца?

ukrajina-desni-sektor-nacisti-fasisti-ultra-desnicari07-600x337

У светлу најновијих дешавања у Украјини гледате и на претњу јачања неонацизма у Европи?

– Многи људи неће да схвате да историја није мртво слово на папиру, она је жива учитељица живота. Чим је избила криза око Крима, одмах сам упозорио ближње да се историја понавља у Украјини, јер она је једна од најнацистичкијих држава у Другом светском рату. Украјинска милиција је таманила све Јевреје у тој земљи, а украјински стражари у немачким нацистичким логорима смрти били су ужасни садисти.

Видите, кримски Јевреји су преживели Други светски рат захваљујући Русима који их нису прогонили. Чак је и било идеја да Крим постане јеврејска држава, оно што је данас Израел, али се од тога касније одустало. И данас на Криму живи 12.000 Јевреја за чију безбедност више нико не мора да стрепи зато што су сада грађани Руске Федерације. Стрепим, међутим, за Јевреје у западној Украјини, мада су се многи одатле већ иселили у Израел. Него, ко је довео кијевску пронацистичку хунту на власт? Европска унија. Дакле, не само да ЈОБИК делује несметано у ЕУ, него сада и васкрс украјинског нацизма под благословом Европе?!

Упитао ме је пријатељ Данко Паскаљевић да ли 9. маја славимо победу и ко је победио, ми или они? Рекох му да ћемо обележити то да они још нису поражени! Видите, Русија је победи у Другом светском рату дала огроман допринос, али се улога те земље стално маргинализује, као да у нашу земљу није умарширала Црвена армија?

Јесте, Енглези и Американци су ослободили Холандију, Француску и европски континент, нас су „савезнички“ бомбардовали, али су нас ослободили Руси. И мада ме многи суграђани презиру што сам русофил, ја то не кријем. Од малена сам русофил зато што ми је моја мајка, Јеврејка, причала руске бајке и инсистирала да ми надимак буде руски – Саша. И немам ниједан разлог да се тиме не поносим.

nacisti-formiraju-svoje-autonomne-zone_6712_4469

Верујем да ће снажење Русије да буде кочница овој ерупцији неонацизма у Украјини, у балтичким земљама и, за нас најважније, у Мађарској! Појединим Мађарима, који покушавају да прикажу мађарски народ као жртве Срба и Јевреја, већ сам рекао да је српска држава у расулу, тачно и да ће им, настави ли се овај наш суноврат, можда поћи за руком да понове историју. Али, додао сам им, заборавили сте да то није крај. Јер, када неки историјски циклус почне да се понавља, он иде до краја, а на крају те историје коју ви желите да поновите, рекао сам тим екстремистима, чекају вас – Руси. И то је једино чега се ЈОБИК плаши, Руси. Ретко шта застрашује неонацисте свих боја као што је тај појам „Рус“. Зато толико мрзе Русију и Србију.

(СРБИН.ИНФО – ТЕША ТЕШАНОВИЋ, АЛЕКСЕЈ ДИМИТРИЈЕВИЋ)