Прочитај ми чланак

АЛБАНСКИ ПОЛИТИЧАР ТРАЖИ ЗАБРАНУ српских уџбеника

0

Jonuz-Musliu albanski politicar

Председник Националног савета Aлбанаца (НСA) Јонуз Муслиу затражио је јуче од власти у Приштини да „забране употребу уџбеника за српске основце“.

Он је овакав захтев образложио тврдњом „да то треба да буде одговор на чињеницу да је на царинском терминалу у Прешеву заплењено више од 100.000 уџбеника на албанском језику као поклон косовског Министарства образовања ученицима основних школа у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи“.

Aлбански ученици у 13 основних и четири средње школе у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи јуче су наставили са бојкотом првог школског часа у складу са захтевом НСA да се оконча готово двомесечна царинска блокада уџбеника.

– Први час наставе бојкотовало је више од хиљаду ученика. Држава спроводи дискриминаторску политику према младим Aлбанцима са југа Србије. Њима је онемогућено школовање на албанском језику, што је загарантовано Уставом Србије, домаћим и међународним прописима и актима. Проблем се годинама не решава јер Влада у Београду не дозвољава коришћење уџбеника са Косова – прецизирао је Јонуз Муслиу, иначе лидер радикалне албанске Партије за демократски прогрес (ПДП).

Извор: danas.rs