Прочитај ми чланак

Албанија жели ново пријатељство са Србијом

0

Министар спољних послова Србије Иван Мркић боравио је у дводеневној посети Тирани где је са албанским званичницима разговарао пре свега о унапређењу односа али и о Косову и истрази о трговини људским органима.

Шеф српске дипломатије је разговарао са албанским премијером Саљијем Беришом, шефом дипломатије Едмондом Панаритијем и представницима српске мањине у Албанији.

Према његовим речима, током састанака са званичницима је закључено да Србија и Албанија убудуће треба да се усредсреде на теме које их спајају а не раздвајају.
„Главна порука је да треба да сарађујемо, да убудуће треба да нас води оно што је заједнички интерес и да распознајемо оно што нас спаја, јер смо у прошлости у много чему изгубили темпо“, рекао је Мркић у изјави Тањугу.

Те теме укључују економску и парламентарну сарадњу као и заједничку будућност Србије и Албаније у ЕУ, прецизирао је министар који је борави у дводневној посети Албанији. Он је Бериши и Панаритију пренео поруке руководства у Београду, укључујући позив премијера Дачића да премијер Бериша посети Београд, а очекује се да ће и Панарити на пролеће доћи у Србију.

Мркић је рекао да је током разговора у Тирани било речи и о Косову, око којег постоје познате разлике, али да се није детаљније разговарало о дијалогу Београда и Приштине будући да платформа Београда тек треба да буде оформљена.

Албанска новинска агенција АТА пренела је да је Мркић на питање новинара када ће се Србија извинити за геноцид над Албанцима на Косову за време Слободана Милошевића одговорио да је на историчарима да тумаче тај период, а да две земље уместо тога треба да се усредсреде на питања од заједничког интереса.

Када је реч о истрази о трговини људским органима министар је од албанске стране добио уверавања да ће они максимално сарађивати у истрази.
„Указано ми је да је албански парламент усвојио одлуку која обавезује администрацију и власт да тако поступају и да ће дозволити истражним органима да воде истрагу о свему и било где „, рекао је он.

И шеф албанске дипломатије Панарити је после састанка истакао спремност за унапређивање сарадње са Србијом у „духу добросуседских односа“
„Закључили смо да су односи две земље бољи и да треба да се разивјају на динамичнији, отворенији и искренији начин,“ рекао је Панарити на заједничкој конференцији за штампу са Мркићем.

Он је оценио да је недавни састанак премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија у Бриселу био „показатаљ добре воље за сарадњу“, али је такође истакао да би Албанија поздравила признање Косова од стране Србије као показатељ спремности да се раскине са прошлошћу насиља и репресије из времена Слободана Милошевића, пренала је АТА.

Мркић се у Тирани састао и са представницима српске мањине са којима је разговарао о наступу према албанским партнерима, како би се значајније побољшали услови њиховог живота, активности, образовања и контаката са матицом.

Посета Мркића је прва посета једног министра спољних послова Србије Албанији после низа година. Агенција АП јавила је јуче да је неколико десетина албанских националиста протестовало је на аеродрому у Тирани, приликом доласка шефа српске дипломатије. Ради се о присталицама странке „Алијанса црвено и црно“ који су узвикивали слогане и носили транспаренте на којима је писало „Косово Албанија“, јавио је америчка агенција.

 

(Танјуг)