Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ СЕ ПЛАШЕ поделе Космета

0

Velikoalbanci od sada pregovaraju sa Srbijom albanska zastava

Албанци страхују да би формирање Заједнице српских општина на КиМ значило аутономију са огромним овлашћењима за Србе на северу, па и поделу Покрајине.

Аналитичари сматрају да таква овлашћења нема актуелна Асоцијација косовских општина, пише приштинска Косова Сот.

Аналитичар Блерим Бурјани каже да „север и споразум из Куманова могу да имају нешто заједничког јер север није био случајност.

“Сумњам да је један тајни сегменат о тој заједници укључен у Кумановски споразум из 1999. јер се до данас ништа не зна о Статуту ЗСО ни његовој финалној правној верзији“, рекао је он.

Србија, сматра он, жели авансирани статус за ЗСО док идеја Срба је да преко ЗСО очувају физичку присутност на Космету.

Лист преноси изјаву представника ЕУ на Косову и Метохији Самуела Жбогара који је рекао да ЕУ не жели Републику Српску на северу Косова јер би то могло да одведе до стварања унутрашњих проблема у функционисању заједнице.

Аналитичар Иса Мулај каже да Срби са Космета, посебно они са севера имају аутономију већ дуго година, али како је нагласио, проблем је у томе да сада путем ЗСО то иде ка његовој подели.

Посланик ДПК Зенун Пајазити жели да верује да интерпретација окупаторско-шиптарске владе на Космету у вези са формирањем ЗСО је да та заједница имати само неколико посебних интереса за српске општине.

 Извор: Танјуг