Прочитај ми чланак

Алармантан одлив кадрова: Од почетка године Војска Србије остала без 47 официра

0

Војска Србије је, према званичним подацима Министарства одбране, од почетка године остала без 47 официра и 24 подофицира, док је у службу примљено свега 19 старешина, а посебно забрињава чињеница да су више од половине отишлих старешине до чина мајора и да су у тој групи четири углавном млада пилота, саопштио је данас Војни синдикат Србије.

Тај синдикат оцењује да држава наставља потпуно да игнорише дугогодишње, константно урушавање кадровског потенцијала војске, чија је уставна улога и оперативност у овом тренутку под великим знаком питања.

Прилив кадра већ дуже време не може да сустигне одлив, што због старости и стицања права на пензију, што због напуштања службе од стране професионалних припадника војске услед потпуног одсуства савести и бриге државе о њима и катастрофално лошег односа од стране појединаца којима је држава поверила руковођење и командовање, односно менаџерисање, војском, упозорио је Војни синдикат.

Како је истакнуто, од ове године потенцијал прилива кадра још је мањи, јер је и најмлађи кандидат који је имао обавезу служења војног рока, престарио за пријем у војну службу, у својству професионалног војника.

Обука која се тренутно изводи са војницима на добровољном служењу војног рока више личи на обуку за рад у комуналном предузећу, јер се њихове активности након краће основне пешадијске обуке углавном своде на метлање и грабуљање касарнског круга и обављање чуварске службе, указује синдикат.

Због те чињенице, наводи се у саопштењу, војници на добровољном служењу војног рока, у више од 90 одсто случајева доживе разочарење, и после поражавајућег искуства одустају од идеје да се определе за војни позив у својству професионалних војника.