Прочитај ми чланак

„Ако је услов да будемо као Хрвати, не идемо у ЕУ“

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да Хрватска не одговара ни на једно питање Србије, као и да је позив да се Београд окрене будућности "трагикомичан".

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

– Ковач каже Хрватска јесте ЕУ, а ми нисмо. Ако је услов да будемо део ЕУ то да будемо као Хрватска, да будемо ревизионисти који рехабилитују нацизам, фашизам и усташтво, онда ми нећемо у ЕУ. Питање је докле ће та ЕУ да буде глувонема – рекао је Дачић.

Како је навео, питање је зашто нико не реагује на све што се догађа у Хрватској и оценио да Запад и ЕУ у овом тренутку воде „политику не верујемо својим очима“.

– Не желим ја да дестабилизујем односе, ово је наша дужност, да бранимо земљу, народ и интересе. Замислите да нека друга земља крене да рехабилитује ратне злочинце – рекао је Дачић.

Министар у техничком мандату је навео и да Хрватска није конкретно одговорила ни на једно питање о ревизији историјских чињеница и рехабилитацији НДХ.

– То је држава која је била нацистичка творевина, која је починила велике злочине, пре свега над Србима. Па Хрватска је спасила душу уласком у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. На сваки конкретан упит, зашто су рехабилитовали Степница, о Главашу, споменику Барешићу, инцидентима у Србу, нема одговора или је одговор да је то великосрпска агресија. То увек кажу када немају шта да одговоре – каже Дачић.

Он је рекао да је „трагикомично да Хрватска позива на окретање ка будућности“ и истакао да у Хрватској све више деци дају име Анте.

– Ковачево излагање је трактат очигледне мржње према Србији, Србима и премијеру Вучићу“, рекао је Дачић.