Прочитај ми чланак

Афера „пушење“: Невена Аџемовић запалила цигарету у Скупштини и покренула лавину критика

0

nevena-adzemovic (Бета, Тањуг)

Посланици опозиционе Демократске странке (ДС) негодовали су данас јер је посланица Нове Србије Невена Аџемовић прекршила закон и запалила цигарету у скупштинском ресторану за столом за којим је седела са министром грађевинарства и урбанизма Велимиром Илићем. Они су оценили да је то недопустиво.

Пред крај данашње расправе на седници Скупштине Србије, посланик ДС-а Александар Сенић казао је да је то непоштовање парламента и да се јавио за реч како би одбранио достојанство Скупштине.

Председавајућа седници Весна Ковач казала је да и она брани парламент и да је зато позвала Сенића да говори о амандману, а након њеног обраћања заменик шефа посланичке групе ДС-а Јанко Веселиновић казао је да указивање на кршење закона треба да буде приоритет јер и посланици морају да поштују законе које доносе, као и оне законе које су донеле њихове колеге из претходних скупштинских сазива.

Велимир Илић, који је и лидер НС, казао је да није редар и да не жели то да кометарише.

– Неко сада запали електронску цигару, ако треба да их снимам… Не желим да то сад коментаришем – рекао је Илић.

Електронска цигарета

Аџемовићева је Тањугу рекла да је запалила цигарету у скупштинском ресторану, али да је реч о „цигарети на батерије“, а не о правој, и да није прекршила закон.
– То нису биле праве цигарете, већ на батерије. Нема разлога да се браним – рекла је она.

Марјан Ристичевић из Српске напредне странке такодје се јавио по повреди Пословника јер су се, како је навео, чуле „теме из приватних живота“.

– Ко пуши и где пуши није тема – казао је Ристичевић и упитао посланике ДС-а са којим су то правом успели да утврде да је неко прекршио закон.

 
Посланица Невена Аџемовић запалила је данас цигарету у скупштинском ресторану у време паузе у скупштинској расправи. Седела је у друштву с министром Илићем. У ресторану је тада био и Јанко Веселиновић из ДС-а.

По закону, у скупштинском ресторану, као и у целој згради парламента, забрањено је запалити цигарету.

 
После краће полемике, завршена је расправа о амандманима на измене Закона о државном премеру и катастру.

На крају расправе, министар Илић је поводом бројних критика посланика опозиције на то што је влада одбила њихове амандмане, захвалио посланицима на сарадњи, на труду који су уложили и на поднетим амандманима.

– Немојте замерити и објашњавати сада да се не поштује парламент ако се одбије неки амандман. Могу да имам своје мишљење али поштујем владу у којој седим и део сам тог тима. Док сам део тог тима поштоваћу одлуке владе – поручио је Илић.

Парламент ће седницу наставити у среду када ће на дневном реду бити расправа о више од стотину амандмана поднетих на Предлог закона о прекршајима.