Прочитај ми чланак

А. Шешељ: СРС је за проналажење решења за Косово пред СБ УН

0

Заменик председника Српске радикалне странке (СРС) Александар Шешељ изјавио је данас да се СРС залаже за проналажење решења за Косово и Метохију пред Саветом безбедности (СБ) Уједињених нација (УН), за одустајање од покушаја придруживања ЕУ, као и за уводјење реципрочних мера на потезе црногорских власти према Србима који живе у тој држави.

Шешељ је за ТВ Б92 рекао да актуелна власт у Србији није ни покушала да проналажење решења за Косово подигне на ниво Савета безбедности УН, иако је било таквих обећања, а по његовој оцени, уколико се то не покуша, онда није ни реално.

Истичући ако Београд потпише правно обавезујући споразум и Косово постане члан УН, „сматраће се да су све државе на свету признале Косово без гласања“, након чега ће по аутоматизму Косово бити примљено у Интерпол и Унеско.

Александар Шешељ је навео да је став СРС и да за Србију „не постоји перспектива за придруживање ЕУ а да оно што је предвидјено као алтернатива јесте Мини шенген, односно Балканска унија“.

Оценио је да је у Црној Гори у току „прогон српског народа и Српске православне цркве (СПЦ)“ и да актуелна власт у Србији није предузела неопходне мере да заштити Србе у Црној Гори, и како је додао, СРС сматра да би и то питање требало изнети пред Саветом безбедности УН.

„Тамо је на делу стварање вештачке црногорске нације на српској нацији, вештачког црногорског језика на српском језику, а сада је дошло и до прогона СПЦ. Тамо је донета одлука да се са свим српским за сва времена заврши у Црној Гори“, казао је Шешељ.

Према његовим речима СРС предлаже реципрочне мере према црногорском режиму, медју којима би била забрана уласка у Србију свим члановима главног одбора владајуће црногорске партије, као и Милу Дјукановићу и људима блиским њему „тако да не могу да придју свом бизнису и некретнинама које имају у Србији“.