Прочитај ми чланак

А први Орден Црногорске независности добија…

0

milo-dukanovic-foto-beta-ap-1463863074-911513

Црногорска културна мрежа (ЦКМ) покренула је код председника Црне Горе Филипа Вујановића иницијативу да први Орден Црногорске независности додели премијеру, Милу Ђукановићу због великих заслуга за обнову црногорске независности и заслуге за њену афирмацију, као и међународни углед.

– Ђукановићева победа на председничким изборима 1997, над Момиром Булатовићем, била је кључни фактор за почетак приче о обнови независности Црне Горе. Мудром политиком, потписивањем београдског споразума, увођењем немачке марке као средства плаћања, као и изменом статута ДПС-а, отвара се пут за расписивање референдума – наводи се у саопштењу ЦКМ-а.

Подсећају на услов за обнову црногорске независности од 55 посто гласова на референдуму о независности.

– То је у демократској пракси незабележено. Ђукановић 2006. стаје на чело суверенистичког блока, харизмом остварује сан 88 наших генерација предака, обнавља црногорску независност, са оловком у руци, без испаљеног метка и проливене капи крви, што је реткост у светској историји. Непосредно после објављивања резултата референдума у свом обраћању нацији шаље поруке помирења „да нема победника и поражених и да се нико у сувереној Црној Гори не може и не сме осећати потиштено“ – стоји у образложењу ЦКМ-овог предлога.

Додају да је Ђукановић у протеклој деценији предано радио на увођењу Црне Горе у Европску унију и НАТО, који је, како оцењују, изузетно важан за територијални интегритет те државе.

– Вођењем спољне политике је стекао међународни углед, а Црна Гора је стекла уважавање и поштовање великих светских сила. Ђукановић је, обављајући функцију премијера, препознао као стратешки важно улагање у спорт, што је нашу државу промовисало широм света – наводи се даље у предлогу.

Због свега тога, како наводе, председник Филип Вујановић треба да, када се заврши спровеђење процедуре о увођењу Ордена, исти додели Ђукановићу.

Надају се, како кажу, да се Вујановић неће бавити неутемељеним анализама да политички није добро доделити Орден државном функционеру, у овом случају Милу Ђукановићу, који га својим доприносом заслужује пре него било који политичар или грађанин.

Неистомишљеницима из ЦКМ-а су поручили да су такву одлуку донели из, како кажу, поштовања према свему што је Ђукановић урадио за сувереност Црне Горе.

– Такође, желимо да их информишемо да влада премијера Ђукановића финансијски не подржава пројекте наше организације – поручили су из ЦКМ, пренела је РТ Црне Горе.