Прочитај ми чланак

А.ОБРАДОВИЋ: Вучићев кум Дарко Глишић, главни кадровник у Крушику; Имам све доказе

0

Узбуњивач Александар Обрадовић рекао је у Утиску недеље да се истрага о Крушику не води, већ да се води само истражни поступак - против њега. Он је навео да се 2015. године обраћао институцијама због ситуације у Крушику тада, а да је писао и министру одбране и Александру Вучићу и да одговора - није било.

Додао је да је током 2016. и 2017. било страначког запошљавања у тој фабрици. „Главни оперативац СНС и кум Александра Вучића Дарко Глишић је човек који је главни кадровник у Крушику“.

Желим да се понашам и осећам се као слободан човек, мени је савест мирна, знам шта сам урадио, знам на шта сам указао, рекао је узбуњивач Александар Обрадовић. „Ја у правном смислу нисам слободан човек, против мене се води истражни поступак, видећемо како ће се завршити“, додао је.

Александар Обрадовић је суспендован и прима, како каже, четвртину плате. Он додаје да руководство Крушика ових дана одлучује о томе шта ће са њим даље бити – да ли ће суспензија бити продужена и да ли ће остати у Крушику.

Каже да је, у читавом случају, јавност његов заштитник.

Прича око Крушика је толико једноставна и јасна, и јавност је упозната само са једним делом – о постојању привилегованих купаца, али постоји прича која се односи на постојање повлашћене групе добављача, навео је Обрадовић, који додаје да постоји још много детаља око „злоупотреба и нетранспарентног трошења новца“.

Александар Обрадовић је у Утиску недеље испричао да није тачно да се није обраћао институцијама, како му власт спочитава. Истиче да се обраћао институцијама, да се, због ситуације и дешавања у фабрици, 2015. године обратио прво Надзорном одбору Крушика, а да је писао, затим, тадашњем министру одбране Братиславу Гашићу, али да је упутио писмо, на захтев синдиката у фабрици, и тадашњем премијеру, а садашњем председнику Александру Вучићу, и да му никада нико ништа није одговорио. Пре свега сам желео институцијама да се обратим, рекао је, и додао да је то било пре него што се појавио ГИМ.

У то време чула су се, каже, шапутања о уласку нових фирми у Крушик, које су у страначкој, родбинској вези са директором фирме, наводи Обрадовић, који је додао да је правио евиденцију о томе, од половине 2014. до јануара 2017.

Кад сам 2017. дошао на ново радно место и кад су нека документа прошла кроз моје руке добио сам потврду о томе, додао је. Како је навео, тада су у Крушик улазиле фирме које су формиране 2014, 2015, 2016. године уместо традиционалних добављача.

Каже да су у то време у Крушик дошли људи „без биографије“, који су свој ауторитет покушали да стекну тако што су правили „атмосферу страха“ у тој фирми. А онда је уследило и партијско запошљавање, испричао је.

„Због повећаног обима посла, 2016. и 2017. године, указала се потреба за новим кадровима, али није се водило рачуна, стихијско је било запошљавање, а главна улазница за Крушик је била чланска карта СНС, где је велики број људи дошао са Уба, Мионице, и околних места. Главни оперативац СНС и кум Александра Вучића Дарко Глишић је човек који је главни кадровник у Крушику“, навео је гост Утиска.

Каже да све што се десило, кад је у питању пословање Крушика, током 2018. и 2019. године јесте последица пословања 2015, 2016. и 2017 године када се роба „продавала по привилегованим ценама за привилеговане купце“. Такво стање и прекид нових уговора довело је до ћорсокака, из кога, бојим се да нема излаза, наводи Обрадовић.

Обрадовић је нагласио да је покушао да о свему упозна државу, суд, али…

– Главни кадровик у „Крушику“ је Дарко Глишић, председник Извршног одбора СНС и кум Александра Вучића. Запослио је у фабрици пред изборе све људе из партије, са Уба, Мионице… .Запослени у „Крушику“ знају шта је истина. Наши синдикати су покушавали да упознају с тим премијерку и председника Србије. Тговина оружјем је специфична, пословање је у паду у 2019. години, и свако је знао да ће овај проблем доћи. Верујем у људски разум радника. Око 2.000 људи је на уговорима од око три месеца. Садашањи директор је хтео да уручи отказ око 700 људи, бојим се да нема излаза за „Крушик“. Судбину „Крушика“ деле и остале фабрике наменске индустрије – рекао је Обрадовић.

Он је на крају рекао, министарство одбране је слепо на стање у „Крушику“, иако је добијало све извештаје из фабрике.

– Имали су цене и уговоре и знали шта се дешава у фабрици. Уместо да штите капитал, одобравали су уговоре, који су прошли кроз њихове руке и легли на њихове рачуне, а чланове Надзорног одбора који броји три члана, поставља Влада Србије. Нису реаговали! Оружје намењено за Саудијску Арабију завршавало је на забрањеним територијама Сирије и Јемена. Држава није реаговала на то.

– Тешић је на црној листи САД и Уједињених нација, као и остали сарадници, који су извлачили новац из „Крушика“. Сви они су на црним листама многих светских земаља, што је велики међународни проблем за ову власт.

Цвијић је и духовито прокоментарисао то да министар одбране поводом свега овога каже да су ово напади на Александра Вучића.

– Праве се глуви на велики међународни проблем. Мењају тезе тако што оптужују да „Крушик“ убијају они који указују на извлачење новца, а не они који извлаче новац. То је замена теза, Вулин истиче некакав хибридан рат, ваљда је то научио за оних 15 дана у војсци.

Александар Обрадовић је закључио:

– Овде је реч о гомили манипулација, говоре да радим за интересе бугарских произвођача оружја, не могу да се договоре шта сам и ко сам, то су све глупости. Истина постоји у документима и она ће кад, тад, пронаћи своје место тамо где треба. Постоји чувени УСБ где су класификовани сви добављачи и купци, и јавност је видела максимално стотину докумената, а постоји их више хиљада. Адвокат и ја имамо адуте и папире које до сад нико није видео. Довољно је разликовати бројеве и цифре и схватити да ту нешто не ваља, са пословањем фирме „Крушик“.