Прочитај ми чланак

А наши тупани цвикају пред Лајчаком и Пицулом…

0

Интервју Такера Карлсона са Виктором Орбаном за један дан погледало 110 милиона људи. Да ли су међу њима и ови наши јадни тупани који се свакодневно клањају пред лајчак-пицулом, не питајте мене

Да ли сте можда гледали полусатни интервју премијера Мађарске Виктора Орбана са Такером Карлсоном? Кад би бар понеки лидери у Европи, да ове наше сад не помињем, размишљали тако разумно, живјели бисмо у другачијем, предвидљивијем и љепшем свијету. Али европску политику воде – Тереза, бивши гинеколог (и води је, што неко рече, све дубље у сферу своје изворне професије), Аналена трамбулин-гимнастичарка, некакав наставник математике и син белгијског министра унутрашњих послова…

Препричаћу главне тезе интервјуа.

  1. Украјина не добија рат. То је лаж. То је немогуће. Јер хиљаде Украјинаца умире сваког дана. Њихови војници ће нестати брже од руских. То сви разумију.
  2. За руску политичку културу либерална слобода није прворазредна вриједност. За њихову политичку културу најважније је да осигурају интегритет и безбједност своје велике земље. То се суштински разликује од европске политичке културе и они (Руси) имају свако право на то. Уосталом, то је њихова земља. Ми (Запад) нећемо моћи да их побиједимо.
  3. Убити Путина? Шта је то, нека шала? Сјећам се времена кад је Јељцин био предсједник Русије. Био је веома слаб. И сјећам се тог страха у Европи кад је Јељцин губио власт. И како смо се смирили кад је умјесто Јељцина ушао Путин, који је умио да стави под контролу војску и нуклеарни арсенал.Плашили смо се да ће после Јељцина доћи до анархије. Да, данас је Путин на власти већ дуги низ година. Заборавили смо тај страх од могуће анархије у Русији.
  4. У Украјини је већ погинуло неколико стотина хиљада војника. Али ако било која западна земља пошаље своје војнике да директно учествују у сукобу, то значи директан војни сукоб између Запада и Русије. И одмах ћемо се наћи усред Трећег светског рата. Он куца на наша врата. Увијек ово говорим Американцима. Али они вјерују да су паметнији зато што су већи.
  5. Кад су Сјеверни ток дигли у ваздух, одмах смо то назвали терористичким актом. То што Њемци нису обратили пажњу на овај догађај је њихова ствар, не бих да их критикујем. Али поред Сјеверног тока постоји и Јужни ток. И предсједник Србије и ја смо јасно дали до знања да ћемо, ако се нешто деси са овим гасоводом, то сматрати поводом за рат. Одмах ћемо одговорити. Можете да продате тај трик Њемцима, али код нас то неће успјети.
  6. Да сам на челу НАТО-а, одмах бих се договорио о миру. И уопште – вратите Трампа. Можете га критиковати за било шта, али у последњих 30 година, најбоља спољна политика САД је била његова. Није започео ни један рат, разговарао је са Сјеверном Корејом, са Русима, са Блиским истоком.
    САД држе кључ мира (у Украјини). Једном кад САД јавно признају да се рат мора завршити, завршиће се следећег јутра. По овом питању ништа не зависи од Украјинаца.
  7. Кад вас САД сматрају својим непријатељем, то је веома опасно. Могу те сломити. Али немојмо изједначавати САД са демократама на челу САД. Имамо много пријатеља у Сједињеним Државама. Узмимо бившег предсједника, на примјер.
  8. Трудим се да изградим рационалне односе са Русијом, прије свега у области економије. У нашим односима са њима не дотичемо се питања историје – она су болна за обје земље. Али без руског учешћа, постојање мирне Европе је немогуће. Сад, нажалост, нико о томе не размишља.
  9. НАТО покушава да јасно стави до знања Русији да је војно јачи, са изузетком нуклеарног арсенала.
  10. Стратегија НАТО-а је била да финансирају Украјинце да би нанијели војни пораз Русији. Ми у Мађарској смо одмах рекли да то неће успјети. Годину и по дана касније, постало је јасно да смо били у праву. А НАТО-у или треба нова стратегија, или треба да склопи мир што је прије могуће.

P.S. Интервју је за један дан погледало 110 милиона људи. Да ли су међу њима и ови наши јадни тупани који се свакодневно клањају пред лајчак-пицулом, не питајте мене. Стидим се.