Прочитај ми чланак

85 посланика без скупштинске плате

0

skupstina

Из скупштинске касе плату прима 165 посланика,а осталих 85 зараду узимају на радним местима на којима су били пре но што су заузели столице у законодавном дому.

То показују подаци који су достављени из парламента.

Председница Маја Гојковић (СНС) на списку је оних који примају плату у Скупштини. Славица Ђукић Дејановић из СПС, која је некада „дириговала“ парламентом, зараду добија као лекар у КБЦ Крагујевац и професор на факултету.

Директор „Србијагаса“, социјалиста Душан Бајатовић, није на скупштинском буџету, већ зарађује као први човек овог предузећа. И „пупсовац“ Милан Кркобабић изабрао је плату директора „Поште Србије“ на чијем се челу налази. Ни лидер ЈС Драган Марковић Палма није на скупштинској благајни.

Велики број напредњака одлучио се на скупштинска примања – Зоран Бабић, Марјан Ристичевић, Милован Дрецун, Владимир Ђукановић, Александар Јовичић, Саша Максимовић… На овом списку нема Саше Мирковића, Драгомира и Миланке Карић, Игора Бечића…

Филмско-музички тандем из клуба социјалиста – Срђан Драгојевић и Ненад Милосављевић налазе се на платном списку парламента. Ту су и њихове страначке колеге Ђорђе Милићевић, Дијана Вукомановић, Вања Вукић, Дејан Раденковић…

Некадашњи градоначелник Београда и бивши председник ДС Драган Ђилас није на платном списку законодавног дома. На скупштинску „благајну“ долазе његове колеге Борислав Стефановић, Гордана Чомић, Драган Шутановац…

Из табора НДС Бориса Тадића плату у парламенту узимају Горан Богдановић, Марко Ђуришић, Снежана Маловић, Александар Сенић, Јанко Веселиновић…

У претходним сазивима плату у парламенту, у просеку је узимало око 190 посланика. Једини који никада није узео ни динар из скупштинске касе је Ненад Поповић из ДСС.

Основна плата посланика је 75.890 динара, а парламентарци добијају и паушал од око 35.000 динара који треба да им „покрије“ трошкове рада на терену. Овај додатак узимају и трибуни који не примају плату у парламенту.

22 пензионера у скупштини

У скупштинским клупама седе и 22 пензионера. Њих 19, међу којима су Драгољуб Мићуновић (ДС), Константин Арсеновић (ПУПС), Момо Чолаковић (ПУПС), Милорад Мијатовић (СДПС), Милутин Мркоњић (СПС), Момир Стојановић (СНС) одлучили су да зарађују у парламенту.

Право да узимају разлику између пензије и посланичке плате искористило је троје посланика.

(Вечерње новости)