Протестна шетња опет од Филозофског факултета до РТС-а у БГД

0

Протест #1од5милиона у Београду одржан je у суботу, 07. 09. са почетком у 19 часова на Платоу испред Филозофског факултета.

Протест 1 од 5 милиона под паролом „Враћамо се на Плато“, после дужег времена кренуо је са платоа код Филозофског факултета.

FOTO: poceloje.rs

Због радова на централном градском тргу – Тргу Републике, који су онемогућавали да протестна шетња туда прође, место окупљања је било померено код Теразијске чесме, где је почетком деведесетих година прошлог века, одржан студентски протест против тадашње власти.

„Протест Један од пет милиона враћа се на Плато одакле је започео и са ког су Горан Весић и СНС покушали да га уклоне руинирањем Трга Републике“, најавили су раније организатори протеста, четрдесетог по реду у Беогаду.

Значи бојкот избора јер волимо Србију, поручено је са вечерашњег протеста „Један од пет милиона“ у Београду док су окупљени скандирали „бојкот, бојкот“.

Један од организатора протеста Срђан Марковић поручио је вечерас на Платоу код Филозофског факултета да ко изађе на ове изборе биће само, како је казао, фракција Српске напредне странке.

„То нису избори, већ се бирају локални шерифи и спроводи подела плена. Нећемо дозволити да Србија буде ваш плен“, рекао је Марковић.

Према његовим речима кад већ „фалсификују дипломе, фалсификоваће и излазност на својим изборима“.

„Мука нам је од ваших лажи и насиља“, рекао је Марковић напомињући да власт није хтела да прихвати препоруке експертског тима протеста „Један од пет милиона“ како би се омогућили фер избори.

Он је рекао да учеснике протеста месецима „сликају, прате, праве досијее“ и да су „пре две недеље пред његовом кућом били батинаши“.

„Не бојимо вас се“ поручио је Марковић.

Валентина Рековић, из Један од пет милиона, показујући на зграду Ректората која је код места где се одржава протест, позвала на „минут ћутања умрлој истини“.

„Они немају храбрости да кажу да је Синиша Мали лажни доктор. Да ли су вам плате важније од достојанства“, упитала је Рековић.

Учесници протеста су кренули у протестну шетњу.

Протест #1од5 милиона завршен је после шетње вечерас испред Радио телевизије Србије (РТС) , где су учесници и организатори Удружења #1 од5 милиона, ружичастом бојом фарбали врата Телевизије.

Стакло на улазу РТС офарбано је у пинк боју, а је Миодраг Симовић је подсетио да је пре две недеље откривен споменик Мићи Орловићу који је означавао славно време РТС.

„То је било онда, Данас је РТС – СНС“, рекао је он и нагласио са је јавни сервис страначко гласило. То су боје које више данас пристају РТС, то су боје Пинка. „Људи који су цасни у РТС треба да бојкотују уређивачку политику а ми сви заједно да бојкотујемо изборе“, рекао је Симовић.

Следећи протест заказан је за суботу, 14. септембар у 19 сати на Платоу испред Филозофаског факултета.

Бошко Обрадовић: Само заједно можемо победити овај режим

Председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је вечерас пред протест „Један од пет милиона“ да је велика победа и невероватан податак то што су грађани већ 40 субота на улици.

„За демократију и политички систем у коме ће моћи да се чује слободно мишљење, за фер изборе, и за оно због чега ће се и овај протест завршити испред РТС-а а то је слобода медија“, поновио је Обрадовић у писаној изјави неке од разлога протеста.

Он је истакао да „само заједно и само истрајно могу победити овај режим“ и додао да је бојкот наступајућих избора један од начина да постигнемо да неки следећи избори буду фер и поштени.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!