Прочитај ми чланак

30 ТАЧАКА УЈЕДИЊЕНЕ ОПОЗИЦИЈЕ Србија не може дати Албанцима са Косова столицу у УН

0

Програм, који је Савез за Србију недавно усвојио на скупу одржаном на Златибору, садржи 30 тачака и лист Данас је имао увид у тај документ, односно у један од његових радних верзија.

Иако се у „Златиборској повељи“ не наводи однос према путу Србије у ЕУ, саговорник Данаса близак том савезу објашњава да је на златиборском скупу ипак било речи и о томе и да су се учесници „усагласили да би требало сачекати са уласком Србије у ЕУ, како би се видело како ће се убудуће организовати ЕУ, али и каква ће бити судбина НАТО – да ли ће он опстати или ће се распасти“.

Као један од главних циљева наводи се „стварање услова за фер и демократске изборе, без притисака на бираче, куповине гласова и коришћења државних ресурса за страначке интересе“.

„Уколико се не промене изборни услови, Савез за Србију највероватније неће учествовати на изборима“, казао је наш извор близак овом опозиционом блоку.

Учесници

На скупу на Златибору, где је било речи о „30 тачака“, учествовали су Драган Ђилас, Вук Јеремић (Народна странка), Зоран Лутовац (ДС), Борко Стефановић (Левица Србије), Милан Стаматовић (Здрава Србија), Душан Петровић (ЗЗС), Милош Јовановић (ДСС), Бошко Обрадовић (Двери), Славиша Ристић (Отаџбина) и представници синдиката Слога.

О проблему Косова и Метохије у документу је наведено да ће се Савез „залагати за постизање праведног и одрживог решења кроз дијалог са косовским Албанцима, уз пуно поштовање Устава Републике Србије, Резолуције 1244 СБ УН и међународног права“ те да ће се „противити било ком акту који би за последицу имао афирмацију међународног субјективитета, укључујући и чланство тзв. „државе Косово“ у УН“.

Такође, у документу је исказано „противљење спровођењу било каквог референдума, укључујући и референдум о Косову и Метохији“, у постојећим недемократским условима“.

Међу циљевима су наведени „борба против политике сиромаштва коју спроводи власт, доношење закона о заштити презадужених породица и мера за повећање наталитета, подршка младима, да се младим брачним паровима омогући стамбени додатак, стипендије за младе таленте, подстицаји за младе предузетнике и стварање услова за останак младих у земљи и њихов повратак“.

Осим „већих јавних инвестиција и веће подршке домаћим предузетницима, те елиминисања партократије из јавног сектора“, у оквиру „нове економске политике“, Савез се залаже за „стопирање привилеговања странаца и економског модела који се заснива на фаворизацији увоза, експлоатацији домаће јефтине радне снаге и јефтиних сировина“, али и за „свеобухватну заштиту корисника банкарских услуга, кроз спречавање остваривања екстрапрофита банака неправедним и додатним оптерећивањем грађана и привреде“.

Уз то, како је наведено, потребно је да се „укине постојећи и да се донесе нови закон о раду, који ће бити у складу са највишим европским стандардима“, као и да се „заустави продаја националних ресурса и стратешких државних компанија, да се уведе професионални менаџмент у јавна предузећа и предузећа која су у већинском државном власништву“.

Поред тога, међу циљевима је наведено „одузимање грађанске части и спровођење санкција према појединцима који су злоупотребили јавне функције и државне ресурсе, хитно доношење закона о испитивању порекла имовине, који ће се промењивати на све јавне функционере од 1999. године до данас“.

„Оштра борба против криминала и корупције, увођење специјалног тужиоца за високу корупцију по угледу на румунски модел, незастаревање кривичних дела проистеклих из процеса приватизације“, пише у документу.

Савез ће се „борити за остваривање пуних медијских слобода, са посебном пажњом на заштиту грађана од стварања атмосфере медијског линча, сензационализма, лажних вести, као и за заштиту од даљег загађивања медијског простора непримереним садржајима и ријалити програма“.

 

– Заштита стечених права грађана и забрана њиховог укидања. Враћање противуставно отетих пензија, уз надокнаду свих претходних умањења. Заштита угрожених категорија становништва, посебно побољшање положаја ратних војних ветерана и радника који су оштећени у процесу приватизације, такође су циљеви Савеза за Србију.