Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ БЕЗ БЛАМА: Николић таштине лекаре подмићује шљивовицом

0

Николић докторима дарује Томину љуту, и то у ексклузивном паковању, за шта је прописана казна од најмање три године затвора.

ФОТО:  novosti.rs

ФОТО: novosti.rs

Председник Србије Томислав Николић делио је своју шљивовицу Томина љута капом и шаком, а део жестине из његовог казана из Бајчетине стигао је и до појединих реномираних доктора у државним здравственим институцијама, сазнаје Курир!

Николић је очигледно решио да пут до признатих лекара, који су углавном лечили његову ташту Милку Нинковић, прокрчи посебним поклонима, не марећи за то што тиме заправо даје мито, крши закон, за шта следи казна од три године затвора!

Ко ће коме

Како тврди извор Курира, Николић се не либи да специјалну ракију, упаковану у луксузну дрвену кутију са државним грбом и угравираном функцијом председника дели лекарима с којима службено или приватно долази у контакт.
– Познато је да је Николић посебно пажљив према својој ташти Милки Нинковић и да се увек труди да за њу осигура најбоље лекаре. Пре неколико година је примљена на ортопедску клинику на Бањици, а управо један од лекара код ког је Николићева ракија завршила има одличне контакте у тој институцији. Такође, Николићева ташта је боравила и у апартманима на ВМА, али и у једној здравственој установи на Дедињу. На сва та места стигла је и његова ракија – каже наш извор.

И док се Николић умиљава лекарима шљивовицом, очигледно не хаје за чињеницу да заправо даје мито. Јер, према Кривичном закону, давање и примање поклона је забрањено и кажњиво затворском казном од три године. У члану 255 Кривичног закона пише:

Слово закона

„Ко службеном лицу учини и обећа поклон или какву другу корист да у оквиру свог службеног овлашћења изврши службену радњу коју би морало извршити или да не изврши службену радњу коју не би смело извршити, или ко посредује при оваквом подмићивању службеног лица, казниће се затвором до три године.“

Професор кривичног права на Правном факултету Милан Шкулић каже да се, према слову закона, митом сматра давање и најситнијих поклона.
– Поклањање ракије, кафе, парфема, бомбоњера, скупљих хемијски, све је то давање мита и Кривични закон то тако тумачи. Кривични закон не прописује вредност поклона. Ипак, у пракси се сматра и друштвено је прихваћено да су поклони мање вредности заправо ситан знак пажње. Тек је давање новца мито, па било и да је пет центи у питању – напомиње Шкулић.

С друге стране, координатор удружења Доктори против корупције Драшко Карађиновић ракију сматра „малим знаком пажње“.
– То је начин да државни функционер укаже поштовање лекарима. Питање је колико та његова ракија кошта, а ако је нема у продаји, онда може да се сматра и као ексклузивни знак пажње. Не видим то као проблем корупције, – напомиње Карађиновић.

У Николићевој прес-служби нису одговарали на питања Курира.