Прочитај ми чланак

КОСМЕТ – КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ ТАЧИЈЕВИХ ИЗБОРА: Српска победила али недовољно за …

0

GLASANJE U KOSOVSKOJ MITROVICI

У шест српских општина на Косову и Метохији јужно од Ибра градоначелник ће бити изабран у другом кругу избора 1.децембра, а у првом кругу изабрани су челни људи у општинама на северу – Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, саопштила је вечерас косовска Централна изборна комисија.

Председница ЦИК Ваљедете Дака је на конференције за новинаре рекла да су у општинама на северу Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу у првом кругу победили кандидати Грађанске листе Српска.

Када је реч о градоначелнику северне Косовске Митровице, 17. новембра ће бити поновљени избори на три изборна места, после којих ће се знати да ли је неко победио

У свих шест српских општина јужно до Ибра – Грачаница, Штрпце, Клокот, Ново Брдо, Ранилуг и Партеш – један од два кандидата за градоначелника је са Грађанске листе Српска, навела је Дака.

Коначни резултати говоре да су у првом кругу градоначелници изабрани у 13 општина – Дечане, Глоговац, Исток, Качаник, Косово Поље, Лепосавић, Подујево, Србица, Штимље, Зубин Поток, Звечане, Мамуса и Ђенерал Јанковић, а у 24 општине биће другог круга где ће се такмичити двоје најбоље пласирани кандидати.

У првом кругу су градоначелнике добили ДПК Хашим Тачија у четири општине, ДСК – Иса Мустафе три општине, Грађанска Иницијатива Српска три општине, АБК – Рамуш Харадинај, Демократска турска партија Косова и један независни кандидат у по једној општини. У другом кругу ДСК ће бити у 14 општина, ДПК у 12 општина, АБК у осам општина, Грађанска иницијатива Српска у шест општина, Самостална либерална странка у три општине, Алијанса за Ново Косово у две општине, Савез Косовских Срба у једној општину (Грачаница), Самоопределење, Иницијатива за Малишево Српска народна партија Косова у по једној општини.

Преседница ЦИК је рекла да је од укупног броја уписаних бирача на територији Косова – 1.792.913 – на локалне изборе за градоначелнике изашло 807.240 гласаца или 46,34 посто. Ван Косова је гласало 23.592 бирача, док је условних гласова, поштом и особа са посебним потребама било 18.690 гласова.

Дака је додала да је ЦИК једногласно усвојио финални извештај Центра за бројање и резултате. Ц

ИК ће верификовати резултате после евентуалних жалби које могу упутити политицки субјекти у панелу за жалбе у року од 24 сата од момента када Цик објави коначне резултати, казала је Дака.

(Танјуг)