Прочитај ми чланак

„1 од 5 милиона“ широм Србије се ограђује од одлуке Београда

0

Двојица организатора прошлогодишњих протеста "Један од пет милиона" на Косову оградила су се од одлуке организатора тих протеста у Београду да изађу на предстојеће изборе у Србији, пренео је портал КоССев. Од одлуке су се оградили и организатори протеста у Крушевцу, Крагујевцу, Кикинди, Новом Саду, преносе медији.

Један од организатора протеста на Косову Дејан Недељковић написао је на Твитеру да се ограђује од „одлуке организације са истим именом у Београду која је одлучила да изађе на предстојеће изборе у Србији“ и додао да „Један од пет милиона“ с Косова – бојкотује изборе, пише Коссев.

Други од тамошњих организатора Марко Јакшић написао је да је сагласан с Недељковићем и да су „људи који су били ‘Један од пет милиона’ из Косовске Митровице свакако за бојкот и против сулуде одлуке омладинаца из престонице“ – Београда.

Проглас у Крагујевцу

Организациони одбор грађанског протеста “1 од 5 милиона” у Крагујевцу саопштио је да неће излазити на „лажне изборе“ и позвао суграђане да се у суботу поново окупе на протесту.

На званичној Фејсбук страници одбора за организацију протеста објављен је проглас упућен „слободним грађанима Крагујевца“, у коме се наводи да је „фашистички режим“ уздрман једногодишњим протестима и да на све начне покушава да опстане на власти.

У својој борби да опстану на власти, до последњег од нас, више не бирају средства, истиче се у прогласу, уз поруку – „на лажне изборе не излазимо“.

Срамну пропаганду режима демантоваћемо и убудуће сваке суботе, на протестима, јер је наш став јасан – бојкот, истиче се у прогласу.

У организационом одбору протеста речено је да чланови одбора сматрају да би прекидом протеста изневерили хиљаде суграђана „који су уложили огромну енергију и време у борби против режима“.

„1 од 5 милиона“ у Крушевцу: Не припадамо никоме

Од учешћа на изборима оградили су се и активисти и организатори протеста „1 од 5 милиона“ у Крушевцу. Они су поручили да грађани који су на улицама тражили боље не припадају никоме, па ни удружењу из Београда, за које су рекли да је пожелело да говори у име свих који су под овим слоганом пркосили режиму и систему.

„Нико неће одлучивати на овакав безобразан и безобзиран начин у име свих нас који смо себе давали на протестима. То никакав папир из АПР-а неће променити, нити дати легитимитет онима који су пожелели да буду већи од наше заједничке борбе, борбе свих нас, свих грађана Крушевца и Србије који су под паролом ‘1од 5 милиона’ протестовали више од годину дана“, поручили су активисти из Крушевца.

Они су поздравили Кикинду, Нови Сад, Бор, Крагујевац и друге градове који су се оградили од представника удружења „1 од 5 милиона“ из Београда.

Удружење „Један од пет милиона“ је саопштило да ће изаћи на предстојеће изборе како би спречило „тројанце“ да узму још један мандат.

То удружење које је више од годину дана организовало протесте у Београду, саопштило је и да више неће учествовати на њима.

Ове недеље обележиће се годину дана од када је у Косовској Митровици организован први протест „Један од пет милиона“, под притиском и уз тензије, а поворка је прошла промењеном и скраћеном трасом уз паљење свећа на месту где је убијен Оливер Ивановић.