Прочитај ми чланак

Чанак као нови Азем Власи или Космет је прежаљен, нека се спреми Војводина

0

Шта стоји иза недавне одлуке Уставног суда да ограничи надлежности Војводине, најаве Ненада Чанка да ће да тражи „интернациолизацију војвођанског проблема“ и инцидента са скандалозним натписом на другосрбијнаском фестивалу „Егзит“?

Одговоре на сва ова питања дао је Мајкл Девенпорт, амбасадор Велике Британије у Београду, који је изјавио како се нада да „Војводина неће постати препрека Србији на путу ка Европској унији“, уз подсећање да је Европски парламент у пролећној резолуцији о Србији упозорио на обавезу да се настави са подизањем капацитета аутономије Војводине, кроз доношење закона о финансирању њених надлежности!

Маске су пале, а звери у сред јула оставиле су трагове на снегу. Долази нови талас цепања Србије, а домаћој јавности би макар сада требало да буде потпуно јасно шта је чека уколико, у евро лудилу, којим случајем пристане на нове уступке око Косова и Метохије.

Али, да видимо како ће Запад спровести у делу пројекат независне Војводине и да ли је он могућ, с обзиром на то да у њему живи већински српско становништво.

Поставља се питање да ли је одлука Уставног суда, по свему судећи само варка Запада (већина судија су кадрови ДС)? С обзиром на то да у овом тренутку немамо ни једну државну институцију која ради у српском националном интересу, крајње је сумњиво што је одједном донета тако значајна и по Србе повољна одлука.

Блиска историја нас учи да је ово заправо сценарио, помоћу којег ће Чанак и остали другосрбијанци, отићи у Стразбур или неки други западни правни инструмент и ту издејствовати промену Устава Републике Србије. Променом устава ће најпре да одстране Космет из састава Србије, а затим ће да шире сепаратистички пројекат у Војводини.

Последња линија одбране Устава је СНС, па остаје да се види да ли ће нова владајућа партија да се разликује од жутог режима.

Један од првих потеза биће „словенизација“ Војводине. То се годинама већ и ради, разним пласираним лажима по медијима, како „Војводина ради, а Београд се гради, ди су наши новци, Војводина је наразвијенији део Србије и не би требало да је остатак вуче на дно и у изолацију“… Другим речима, сценарио, који је успешно написан и у Словенији уочи распада Југославије.

Проблем је што су Срби апсолутна већина у Војводини, па је покренута кампања стварања нове „нације“ – Војвођана (уз заставу, грб, што већим потискивањем ћирилице…). Ако некоме ово звучи као немогућа мисија, довољно је да погледа како су Црногорци од, некада најпоноснијих Срба, постали „независна држава и нација“.

Покретању „војвођанског питања“ на руку иде и чињеница да се на републичку власт вратила, по Чанковим речима, црвено-црна коалиција, док је Војводина у рукама Демократске странке, која ће наредних година много више личити на ЛДП и Чанкове анти-српске комби партије. У прилог томе иде и недавна изјава Бојана Пајтића да „Војводина није изабрала оваквог председника и нову Владу и да они не могу бити наметнути Војвођанима“. Не треба сумњати у пораст тензија и отворен вербални рат на реалцији Београд – Нови Сад у наредном периоду.

Антиуставно деловање Ненада Чанка и ЛСВ би требало да буде санкциониснао, али се то неће догодити. Чанак добро зна да ни нова „патриотска“ Влада неће почети да спроводи закон, као и што зна да за своје потезе има велику подршку из Брисела, а нарочито из Берлина.

Такозваној држави Косово у септембру укидају надгледану независност, Војводина долази на ред, а нека се спреме Рашка област, Прешевска долина, Неготинска крајина… Чопор вукова је спреман да раскомада Србију, чију је Војску Драган Шутановац последњих година свео на протоколарну пратњу…

Нажалост, само у Србији, постоје политичке опције које се залажу за улазак у „уједињену Европу“, а у исто време траже цепање Србије. Само у Србији, колонији 21. века је могуће да се Ненад Чанак понаша као Азем Власи осамдесетих година прошлог века. Само у метастазираној Србији од жутог карцинома је могуће да онај исти који је хтео да веша по Теразијама данас тражи „интернациолизацију војвођанског проблема“, а да се у затвор шаљу покрети и појединци који инсистирају да је Космет срце Србије…

 

Алексеј Димитријевић