Прочитај ми чланак

Хашим Тачи: Сусрет са Дачићем ново поглавље односа две суверене државе

0

„Шиптарски премијер“ Хашим Тачи рекао је да је циљ његовог сусрета са премијером Србије Ивицом Дачићем у Бриселу наставак дијалога Београда и Приштине под вођством ЕУ.

„Све стране су се сложиле и изразиле посвећеност дијалогу за нормализацију односа између Републике Косова и Републике Србије и да ће дијалог бити настављен“, рекао је Тачи, а преноси Канцеларија за информисање „косовске владе“. 

Тачи је оценио да је састанак са Дачићем којем је посредовала Кетрин Ештон „ново поглавље за нормализацију односа између две суверене државе“.

„Овај процес ће дефинитивно убрзати интеграцију две земље у ЕУ и биће у служби мира и стабилности у региону“, навео је Тачи.

Тачи се у Бриселу прво састао са Кетрин Ештон, којој је пренео значај унапређења агенде европских интеграција Косова, које се, додао је, обавезало да испуни све критеријуме и обавезе које произилазе из овог процеса, укључујући „нормализацију односа Косова и Србије, као две независне државе, у контексту добросуседских односа и у складу са европским стандардима“.

Опозициони покрет „Самоопредељење“ оценио је да је „косовски премијер“ Хашим Тачи прихватио дијалог са Србијом без икаквих услова и упркос конкретним напорима Србије да уништи независност и државност Косова.

Коментаришћи сусрет Тачија са Дачићем под покровитељством Кетрин Ештон, Покрет у саопштењу наводи да данашњим састанком Европска унија Србији отвара пут за убрзану интеграцију.

„И то преко наше уцењене и корумпиране владе“, истиче „Самоопредељење“, чији су посланици у косовској скупштини јуче били против усвајања резолуције о нормализацији односа са Србијом, којом је омогућено косовској влади да води разговоре са властима Србије.

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић оценио је да је пристанак „косовског премијера“ Хашима Тачија да разговара са председником Владе Србије Ивицом Дачићем доказ да је Тачи свестан да статус Косова није решен. „Тачи је свестан да статус Косова није решен без обзира на то што део међународне заједнице тврди да је то готова ствар”, рекао је Пантић за агенцију Бета.

Пантић је навео да је сусрет Дачића и Тачија у Бриселу још један доказ да ће о статусу Косова морати да се преговара и да ће коначан договор морати да се постигне једино компромисом који ће уследити после разговора са Владом Србије.

 

(РТС-Танјуг-Бета)