Прочитај ми чланак

У дијалог укључити и оне државе коју нису признале независност Косова

0

Вулин: У дијалог укључити и УН
Директор Канцеларије Владе за КиМ Александар Вулин навео да је Београд спреман за наставак дијалога с Приштином, али да не може пристати на уцене друге стране.

Вулин је у интервјуу агенцији Бета казао да је Београд спреман и „сутра да настави дијалог“, али да сматра да је најбоље да се у тај процес укључе и Уједињене нације.

„Сматрам да би било добро да се укључе и УН, али то зависи и од одлуке Савета безбедности УН, Брисела, не само од Србије. Сматрамо да ће преговори бити далеко бржи и успешнији ако УН користе своја овлашћења“, навео је шеф Канцеларије за Косово и Метохију и додао да та иницијатива не доводи Београд у колизију са ЕУ и САД.

На питање шта ће учинити ако се УН не укључе у дијалог, већ у њему и даље посредује само ЕУ, Вулин је казао да Београд „ни са једних разговора неће изостати“. „Што се нас тиче, преговори су једино решење“, рекао је он.

Према његовим речима, Србија жели да дијалог буде на вишем политичком нивоу, што само може да буде позитиван знак међународној заједници и грађанима на Косову и Метохији колико Београд озбиљно жели да реши проблеме у покрајини.

Вулин је додао да притом мора бити јасно да се представници Србије неће сретати с представницима државе Косово, јер „она ни не постоји“, већ с легитимним представницима косовских Албанаца.

„Председник Србије се неће састати с председницом Косова. Председник Србије се, када се за то стекну услови, а услови се још нису стекли, може срести с легитимним представницима косовских Албанаца“, рекао је Вулин.

Додао је да се за сада не може разговарати с председником Владе Косова Хашимом Тачијем и то све док не буду у потпуности истражени наводи по којима је он учествовао у трговини људским органима и другим злочинима против Срба и других градјана Косова и Метохије.

„Београд не може да разговара са човеком коме је у пола држава ЕУ забрањен улаз“, рекао је Вулин.

На питање да ли разговори имају смисла када је Тачи већ казао да се у њима не може причати о уређењу Косова, већ само о односу две независне државе, он је казао да би представници међународне заједнице који имају утицај на Приштину морали да им објасне да „дијалог не значи монолог“.

„Овај процес траје дуго, не даје велике резултате, па треба да нађемо начин како да га убрзамо и како да даје боље резултате. Зашто бисмо држали УН ван преговарачког процеса када је то организација која је смогла снаге да каже истину о дешавањима на Косову. Уосталом, то је нешто најближе статусној неутралности, то је став и ЕУ чија је мисија, Еулекс, статусно неутрална“, додао је он.

Према његовим речима, због дијалога са Приштином, потребан је консензус о питању Косова у Београду. Шеф Канцеларије за Косово је казао да су све велике странке у Србији против независности Приштине, али да се разликују механизми супротстављања независности.

„Хајде да покушамо да те механизме ускладимо. Консензус мора да постане власништво свих грађана и странака, нешто што се неће мењати у наредном периоду. То ће бити наша стратегија за Косово и Метохију, онако како Србија види проблем, јасно одређење где су наше црвене линије. То ће бити порука докле су ове власти и све будуће власти спремне да иду, јасна порука иза које ће стајати сви и дати снажну позицију нашим преговарачима“, рекао је Вулин.