Прочитај ми чланак

Срби из Црне Горе у Москви: Потребно је да Русија снажније буде присутна у Црној Гори

0

У наставку посјете политичким, културним и научним институцијама Русије, јуче су предсједник ИО Матице српске у Црној Гори, др Владимир Божовић и предсједник мреже НВО “Не у рат – не у НАТО”, господин Гојко Раичевић имали више сусрета у руској Думи, међу којима су разговори са представницима комитета за безбједност, као и са потпредсједником Думе, Сергејом Железњаком.

Потом, Раичевић и Божовић су имали врло дуг и срдачан разговор у сједишту Россарадње са потпредсједником ове организације, Георгијем Мурадовим. Россарадња је иначе организатор серије сусрета које су Раичевић и Божовић имали и које ће имати у Москви наредних дана.

У јучерашњим разговорима, Божовић и Раичевић су упознали руске званичнике са актуелном политичком ситуацијом у Црној Гори. Божовић је истакао да је актуелна власт у Црној Гори годинама обмањивала Русију о пријатељским наклоностима, док је на другој страни радила све против њених интереса, стварајући врло негативну слику о Русији као аутократској и заосталој земљи.

Тако су, од земље која је традиционално имала русофилну оријентацију, успјели да код једног дијела грађана произведу негативан однос према Русију, укључујући и русофобију, нагласио је Божовић.

Он се заложио за што снажније присуство Русије у домену науке и културе у Црној Гори, истичући увјерење да у цивилном сектору постоји огромно интересовање за такав вид сарадње.

Предсједник мреже НВО “Не у рат – не у НАТО”, господин Гојко Раичевић, је гвоорио о предностима концепта неутралности за Црну Гору. Он је истакао да власт упорно покушава да замаскира улазак у војни савез какав је НАТО процесом европских интеграција, покушавајући да избрише војне и безбједоносне последице које тај чин носи.

Од руских званичника је током разговора више пута поновљено да свака земља која инсталира војну технику која представља опасност за безбједност Русије, представља легитимну мету руског оружја.

Такође, руска страна је подржала идеју неутралности као оптималну у датим околностима, односно као начин да Црна Гора остане поштеђена од бројних искушења и крајње озбиљних безбједоносних ризика новог доба.

 

( ИН4С )