Прочитај ми чланак

Словачка: Признаћемо независно Косово једино ако то учини и Србија

0

Словачко признање независности такозване државе Косова могло би да уследи након нормализације односа косовских Албанаца и Србије, рекла је у интервјуу за Радио Слободна Европа словачка аналитичарка Луција Клапачова.

Клапачова каже да словачки став није усмерен против Албанаца са Косова, већ је проблематичан начин проглашења независности. Будући да нема јединствене позиције ЕУ према овом проблему, она сматра да Унија никада није ни покушала да је заузме.

Она наводи да у њеној држави за то постоји неколико разлога:

„Разне политичке партије у Словачкој за непризнавање (независности Косова) имају различите разлоге. Најважнији од њих нема везе са добросуседским односима. Позиција Словачке није усмерена противШиптара на Косову и њихове независности, већ постоји неслагање о томе како се та независност „догодила“. Оног тренутка када онн и Србија изграде нормалне односе, Словачка ће моћи да призна њихову независност”, каже Клапачова.

На питање да ли у Словачкој постоје националне заједнице које подржавају независност Косова, она је одговорила да су од почетка то били Мађари, који желе да припоје један део Словачке, Мађарској.

„Они су подржавали признање независности, али већина других политичких партија је против тога. То је и питање односа са Србијом“, закључила је Луција Клапачова.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин се, боравећи у Косовској Митровици почетком прошле недеље, кратко осврнуо на могућност да Словачка посредује у будућем дијалогу између Београда и Приштине.

Вулин је оценио да је још увек рано говорити о томе, али да ће свака добра услуга бити радо прихваћена са српске стране.

Он је додао да Србија поштује став Словачке која није признала Косово као државу и да је Београд већ изнео идеју да УН треба да буду више ангажоване по питању преговора о Косову и Метохији.

 

(КиМ радио)