Прочитај ми чланак

Ружица Ђинђић и Ђиласу дала “корпу“

0

Борба за превласт у Демократској странци избацила је у први план две нове лавице – Наташу Вучковић и Весну Мартиновић, које су у Тадићевом, односно Ђиласовом табору већ виђене за једино потпредседничко место резервисано за даму, сазнаје „Ало!“.

Оваквим избором  актуелни председник ДС-а и његов главни ривал посегнули су за изнуђеним решењима јер су и један и други „добили корпу“ од својих првих пикова. 

 

Како открива извор нашег листа, Ружица Ђинђић је одбила понуду Драгана Ђиласа, док су Гордана Матковић и Љиљана Лучић биле на листи жеља и Тадића и Ђиласа, али су одбиле обојицу.

– Ђилас је дефинитивно добио негативан одговор од Ружице Ђинђић, а пре тога је, желећи да оствари контакт са старим ДС-ом, покушао да на своју страну придобије и Матковићеву и Љиљану Лучић, али су га све три одбиле. Избор је ипак морао да падне на локалног лидера, и то актуелну градоначелницу Панчева Весну Мартиновић, чијом радом је Ђилас баш задовољан – каже наш саговорник. 

И председник ДС-а Борис Тадић није из прве извукао Наташу Вучковић јер је прво безуспешно убеђивао Гордану Матковић, своју дојучерашњу саветницу у Председништву, да уђе у  кампању као његов кандидат за потпредседника.

– Наташа је потпредседница Скупштине Савета Европе, дуго је у странци и бавила се међународним односима и све то ју је препоручило да буде Тадићев други фаворит – објашњава извор „Ало!“. 

Подсетимо, то место у ДС-у већ месец дана је упражњено, пошто је Јелена Триван поднела оставку и у образложењу подржала Тадића. Ипак, она се, како сазнајемо, неће поново кандидовати за то место. Ни Ђинђићева потпредседница Гордана Чомић неће се ни у овој изборној трци вратити у уже руководство јер је као војвођански кадар лојална Бојану Пајтићу, али, како сазнајемо, не подржава његов пакт са Ђиласом.

Док су бирали даме, и један и други кандидат су већ увелико у кампањи и ослањају се искључиво на мушку екипу. Тако су најистуренији Тадићеви људи Миодраг Мики Ракић, Душан Петровић и Драган Шутановац, а Ђилас се пре свега ослонио на Бојана Пајтића, који је већ виђен као његов заменик у случају победе. Градоначелник Београда рачуна и на лидере демократа у Сокобањи и Ужицу, Дејана Николића и Јована Марковића.

Божидар Ђелић опет је извисио за потпредседничко место! Иако се говоркало да је окренуо леђа Тадићу управо мислећи да ће лакше доћи до високе страначке функције у другом табору, Ђелића је и Ђилас охладио.

– Божа се сам нудио за место потпредседника, али га Ђилас није видео на тој функцији. Ђелић је за себе смислио и утешну награду и сад се намеће да буде други Драгољуб Мићуновић, односно председник Политичког савета ДС-а – открива наш извор близак Ђиласу.

 

(Ало)