Прочитај ми чланак

Бан Ки Мун оштро критикује косовску полицију због напада на Србе

0

Члан одбора за безбедност косовске општине Исток Вељко Коматовић изјавио је да су јуче око поднева непознате особе пуцале у близини његове куце у селу Жач.

Коматовић је рекао да је зачуо рафалну паљбу док је био у дворишту и да нема оштећења на кућу и локалним објектима.

„Зачуо сам рафал и одмах сам се бацио на земљу, а жена и сестричина које су биле у дворишту су побегле у шталу“, рекао је Коматовић.

У поподневним сатима, како је рекао Коматовић, контактирала га је мислија ОЕБС и упитала шта се десило, а око 18.00 је дошла полиција и узела изјаву.

Представник повратника у селу Жач Небојша Дрљевић рекао је агенцији Бета да у том селу није било никаквог весеља, свадбе нити повода за пуцање.

Вулин: Казнити одговорне

Поводом инцидента у Жачу, Канцеларија за Косово и Метохију, на чијем је челу Александар Вулин, затражила је од УНМИК-а, КФОР-а и ЕУЛЕКС-а да зауставе прогон повраника на простору Косова и Меотхије.

У сапштењу достављеном КИМ радију, затражено је да се спроведе страга о инциденту, да се одговорини казне и да јавност буде упозната са њиховим именима.

Пуцњи у заједницу повратника, у којој наду за живот на свом парчету земље траже и старци и деца, су пуцњи у саму идеју повратка. Право на повратак није ускраћено ни једној албанској породици, па зашто је онда ускраћено право и на повратак и на живот породицама Срба“, навео је Вулин у саопштењу.

„Подсећам да је међународна заједница преузела обавезу да без предрасуда И дискриминације омогући, не само повратак, већ и живот лиссен претње и страха“, додаје се у саопштењу.

Вулин је подсетио на чињеницу да је од доласка међународних снага на простор Косова и Метохије убијено преко хиљаду Срба, а њихове убице се готово никада не откривају и никада не кажњавају.

(Бета)

Бан Ки Мун оштро критиковао косовску полицију

Генерални секретар УН Бан Ки Мун оштро је критиковао косовску полицију због серије пропуста у протекла три месеца, наводећи да изостанак акције „озбиљно доводи у питање способност полиције да се избори са кризним ситуацијама и стекне поверење јавности“.

Како преноси Радио-телевизија Србије, Бан је у редовном тромесечном извештају о Косову, изразио озбиљну забринутост због реакција косовске полиције током серије инцидената који су пратили прославу Видовдана.

Бан је упутио и озбиљне критике међународној заједници, наводећи да изостанак широког консензуса у великој мери отежава постизање „неопходних компромиса“ у процесу решавања проблема између Београда и Приштине.

Овај извештај, у који је Интернет портал РТС-а имао увид, подељен је амбасадорима држава-чланица Савета безбедности УН, свега две недеље после посете Бана Београду и Приштини.

Савет безбедности ће извештај Бана размотрити на седници заказаној за 21. август. Очекује се да на тој седници Русија још једном затражи објашњења око обучавања либијских и сиријских устаника на Косову.

Еулекс је, истовремено, навео да се захуктава истрага о наводима из извештаја Дика Мартија о трговини људским органима, наводећи да су интензивирани контакти са особама које имају информације релевантне за ток истраге.

Шеф истражног тима Клинт Вилијамсон ступио је у контакт са неколико држава, како би обезбедло спроводјење програма заштите сведока.

Бан је у последњем изваштају још једном упозорио на озбиљне проблеме са којима се суочавају мањинске заједнице на Косову, као и на мали број прогнаних Срба који се у протекла три месеца вратио на Косово.

Наводећи податке УНХЦР-а, Бан је подсетио да се у протекла три месеца на Косово вратила 131 особа, односно 45 Срба, пет Рома, 36 Ашкалија и Египћана, 27 Горанаца, 12 Бошњака и пет Албанаца, што је упола мање него у истом периоду прошле године.

Као разлоге за такав развој ситуације, генерални секретар УН је навео убиство двоје Срба у Талиновцу, нападе на српске куће и возила, као и претње фантомске Албанске националне армије српским повратницима у осам села у околини Клине, после којих су запаљене две српске куће.

Према евиденцији УНМИК-а, у 19 инцидената проваљено је у 23 српске куће, а настављано је и каменовање возила са српским регистарским таблицама, преноси РТС.

Кфор затворио алтернативне путеве за превоз робе

ЛЕПОСАВИЋ – Алтернативни пут преко Тресаве који су Срби користили како би увозили робу из правца Рашке и Новог Пазара на север Косова и данас контролишу војници Кфора који су у близини административне линије разграничења поставили контролни пункт.

Испред пункта на којем се налазе војници Кфора из Пољске, на територији централне Србије за улазак на Косово чека десетак камиона натоварених различитом врстом робе, од прехрамбених производа до грађевинског материјала.

Војници Кфора пропуштају овим путем путничка возила, али не и камионе који превозе робу из централне Србије на север Косова преусмеравајући их на једини званични прелаз у овом делу Косова – Јариње.

Возачи који чекају да прођу заобилазним путем и одбијају одлазак на Јариње где контролу саобраћаја обављају службеници Еулекса, правдају то изговором да не желе да плаћају дажбине косовској царини.

Члан општинског већа у Лепосавићу Зоран Милојевић изјавио је Танјугу да овај проблем треба да се реши на вишем новоу и да би званични Београд требало да се укључи у решавање овог проблема.

Миливојевић сматра да је Кфор изашао из оквира свог мандата на овај начин и да је преузео улогу полиције и да уместо да се труди да обезбеди слободу кретања за све војна мисија ради супротно.

Слична ситуација је и на другом алтернативном путу који из правца Рашке води преко Вучије Рупе према Лепосавићу, где су такође стационирани припадници међународних војних снага.

Срби су се јуче повукли из тзв. међузоне код Јариња где су десетак дана онемогућавали пролазак камионџијама који су желели да преко административног прелаза Јариње стигну на север Косова.

(Танјуг)