Прочитај ми чланак

НОАМ ЧОМСКИ УВЕРЕН: Европа је расистичка, не жели Србе!

0

comski

Погодба „Косово за Европу“ није добра јер Европска унија није одушевљена идејом да јој приступе Срби, тврди један од најпознатијих светских интелектуалаца Ноам Чомски.

– Приступање Србије ЕУ је у овом тренутку прилично дубиозан потез. Чак и под условом да ће вас Европа прихватити, што ни у ком случају није извесно. Знате, Европа је веома расистички настројена према идеји да у Унију уђу Срби, тако да то неће бити тако једноставно – сматра Чомски. Чак и када би била, наводи Чомски, то не би био исправан потез јер ЕУ тренутно срља у самоубилачком правцу, посебно због своје економске политике, која урушава сиромашније чланице.

– У поређењу с њом, америчка финансијска политика изгледа веома прогресивно. Сама идеја да наметнете мере штедње државама представља економску катастрофу и сада видимо шта се догађа. Сваки нормалан економиста то види, а чак и Међународни монетарни фонд то види – каже Чомски. Он наводи да није изненађен преговорима Београда и Приштине и да разуме притиске под којима се налази Србија. По њему, било је само питање дана када ће Београд попустити. Он упозорава да је Европа суштински расистичко друштво, које не трпи различитост.

– Не влада у Европи, како је рекао Добрица Ћосић, само србофобија. Фобије су свуда. Неофашистичке партије све су јаче – посебно у Мађарској и Аустрији, али и у другим државама. Европа је веома расистичко друштво. Они не желе различитост, они желе хомогена друштва – каже Чомски.

 

Извор: Ало