Прочитај ми чланак

Коштуница: Подела Косова никако није добро решење

0

Председник Демократске странке Србије (ДС С) Војислав Коштуница изјавио је да подела Косова није добро решење и да је једино „ваљано оружје” које је Србија имала у одбрани покрајине позивање на међународно право.

„То је најгоре решење у поређењу с нечим што заиста значи одбрану територијалног интегритета и суверенитета једне земље”, казао је Коштуница за Радио-телевизију Србије.

Премијер Ивица Дачић оценио је раније да би подела Косова била најбоље и једино реално решење, које би, како је навео, прихватили и Албанци, међутим лидер ДСС-а наводи да Србија треба да избегне такву опцију.

„У том решењу никако не треба тражити излаз”, истакао је бивши премијер и додао да Србија треба да се позива на међународно право, јер је тако добила подршку Руске Федерације.

Коментаришући некадашњи модел две Немачке (Источне и Западне) за решење проблема Косова, Коштуница је казао да ни оно није добро јер би се то у случају Србије „дефинитивно завршило разједињењем, односно раздвајањем Косова и Метохије”.

„То је неприхватљиво решење, јер Србија не може прихватити да је део њене територије држава и не може имати добросуседске односе сама са собом, и то решење је од самог почетка било неприхватљиво”, истакао је Коштуница.

Он је нагласио да су оба решења, и подела и немачки, „апсолутна неприхватљива за Србију”.

 

(Бета)