Прочитај ми чланак

Информер: Вучић коси, Дачић воду носи !

0

Први потпредседник Владе Александар Вучић води главну реч у Немањиној 11, сматра чак 59 одсто грађана Србије, док само 34 одсто мисли да је Дачићева последња!

 

То је резултат најновијег истраживања јавног мнења агенције „Фактор плус“ обављеног у септембру на 1.200 испитаника. Грађани, тачније, четири одсто анкетираних, поред Вучића и Ивице Дачића, у својим одговорима на питање ко је најјача фигура у Влади, помињу и лидера УРС Млађана Динкића!

Суљо добио кеца

Истраживачи „Фактора плус“ затражили су од пунолетних грађана да оцене српске министре оценама од један до пет. Петицу, наравно, није добио ниједан члан Владе, али су и овог пута, као врло добри, најбоље прошли лидери СНС и СПС. Вучић је добио 3,8, Дачић 3,5, док је лидер ПУПС Јован Кркобабић зарадио 3,1.

Са чистом тројком извукли су се министри Горан Кнежевић, Млађан Динкић и Расим Љајић, а сви остали оцењени су знатно лошије. Најгори ,,ђак“ у Дачићевом разреду је Сулејман Угљанин (1,6).

Директор „Фактор плуса“ Владимир Пејић сматра да оцене дате министрима највише зависе од позиције у Влади и медијске експонираности министара.

– Неки су били мање присутни у медијима и зато су слабије оцењени, али то уопште не значи да лоше раде свој посао – објашњава Пејић, и додаје да га је изненадио Динкићев „успех“.

– Иако ни раније није уживао велику популарност код градана, а сада увео и неке непопуламе мере, Динкића су ипак говори у парламенту довели до бољег утиска код грађана и раста рејтинга – истиче Пејић, чија је агенција истраживала која би странка освојила највише гласова кад би данас били одржани парламентарни избори.

Резултати анкете показују да би СНС могла да рачуна на чак 30 одсто гласова, док би ДС морала да се задовољи са 19,1 одсто. Коалиција окупљена око СПС освојила би 14,8 одсто, ДСС 7,9, док би динкићевце заокружило чак седам одсто гласача. На сигуран улазак у парламент могао би да рачуна и ЛДП (6,3), док би Двери и СРС и овог пута скупштинске седнице пратили преко Јавног сервиса с поверењем око 2,5 процената бирача.

Ђилас фаворит

Највеће шансе да после страначке скупштине 10. новембра постане нови лидер ДС има Драган Ђилас.

То мисли чак 48 одсто анкетираних, док се за Бориса Тадића определило 36 одсто. Зоран Живковић и Бранимир Кузмановић ће према овом истраживању морати да сачекају повољнију прилику.

Николићу највише верују

Информер је раније објавио прелиминарне резултате овог истраживања када је реч о политичарима који грађанима уливају највише поверења. На првом месту је председник Србије Томислав Николић (24 одсто), а после њега следе Александар Вучић (20), Драган Ђилас (15), Борис Тадић (12) и Ивица Дачић, коме верује 10 одсто грађана.

В. Живановић

 

(Информер)