Прочитај ми чланак

Зашто Вучић не мења „натољубиве“ генерале у Војсци Србије?

0

Министар одбране Александар Вучић изјавио је данас да Србија неће бити члан ниједног војног савеза, али да ће као члан Партнерства за мир наставити да развија сарадњу предвиђену тим партнерством.

„Политика наше земље је потпуно јасна, и ни ја нити било ко други нема право да је мења. Имамо Устав, имамо скупштинску декларацију. Република Србија је чланица Партнерства мир и наша војска и одбрамбене снаге наставиће сарадњу у оквиру тог партнерства, али ми нећемо бити чланица ниједног војног савеза“, рекао је Вучић током обиласка Генералштаба.

У исто време, министар одбране је приликом прве посете Генералштабу Војске Србије изјавио да ће генерал-потпуковник Љубиша Диковић остати на челу Генералштаба ВС, док ће име новог шефа БИА бити познато у четвртак (као најозбиљнији кандидат се помиње Небојша Родић). Вучић је рекао да је задовољан Диковићем и да има поверење у његов избор чланова Генералштаба.

На новинарско питање о кадровским променама у Војсци Србије Вучић је рекао “да би требало прво упознати људе да би се о њима судило”

-Не трчимо никуда, не правимо партијско министарство, ни партијску војску – рекао је Вучић.

Вучић је навео и да је већ разговарао са представницима америчке војске, да ће се састати са руским војним представницима, а најавио је и да ће у наредном периоду разговарати и са представницима свих других земља са којима Србија има војну сарадњу.

Министар одбране Александар Вучић изјавио је да очекује да у августу представници Владе Србије, државног врха и парламентарних политичких странака разговарају о Косову, како би се постигао национални консензус о тој теми.

„После тога, очекује нас врућ месец септембар у којем нас очекује наставак дијалога Београда и Приштине и већи притисак него што је тренутно“, рекао је Вучић у Генералштабу Војске Србије.

Поставља се питање да ли нови министар одбране планира да настави са „реформом“ Војске у стилу Драгана Шутановца, с обзиром на то да му одговарају кадровска решења која је поставио један од главних пропагандиста НАТО алијансе у Србији?

Такође, Александар Вучић би требало јасно да каже домаћој јавности који то додатни притисци чекају Србију у „врућем септембру“, с обзиром на то да је СНС у предизборној кампањи обећао потпуну транспарентност када је у питању косметска политика.

Да ли нова власт жели консензус око чвршће одбране државног суверенитета или жели да подметне кукавичје јаје и под изговором „националног јединства“ учини нове уступке шиптарским сецесионистима, који би практично значили „де факто“ признавање лажне државе Косово?

(Саша Суботичанин, агенције)