Прочитај ми чланак

Ђукановићев амбасадор доводи папу у Црну Гору!

0

Интернет портал „ИН4С“ објавио је ексклузивно поверљиве дипломатске депеше амбасадора Црне Горе у Ватикану Антона Сбутеге, које је слао бившем шефу дипломатије Милану Роћену у другој половини прошле године у којој се најављује посета папе Бенедикта 16.
Депеша која се подводи као строго поверљива односи се на извештај Сбутеге након посете шефа црногорске државе Филипа Вујановића Ватикану и потписивања Основног уговора, тврдећи да је на саговорнике „оставио одличан утисак“. Ова депеша сачињена је 19. јула 2011. године.

Сбутега у депеши наглашава да су „велики изгледи да папа прихвати позив да посети Црну Гору наредне године.

– Ја сам се консултовао о следећим корацима које треба предузети да се та посета реализује. Наравно, веома је важна подршка Католичке цркве у Црној Гори, односно надбискупа Бара и бискупа Котора. Они ће свакако подржати ту иницијатву. Нунције Д `Ерико ће, са своје стране, дати пуну подршку овој иницијативи – јавља Сбутега, између осталог, у депеши.

Наравно, више од годину након што је ова депеша послата у Подгорицу, нема никаквих наговештаја да ће папа Бенедикт 16. посетити Црну Гору.

Папа Бенедикт 16 примио је на свечаној церемонији у Ватикану акредитиве амбасадора Црне Горе Антона Сбутеге крајем јануара 2007. године, што значи да је мандат Сбутеге давно истекао, те да се продужује вољом Министарства спољних послова и ЕУ интеграција.

Према имовинској карти, Сбутега месечно зарађује 4.706 евра, и поседује возила марке „БМВ 318″ из 2007. године, и „рено меган“ из 1999. године. У свом поседу има и стан и пословни простор у Котору, а предаје и на Факултету за међународне и пословне студије.

 

( Правда )