Прочитај ми чланак

Додик: Српска једног дана сигурно независна!

0

Република Српска је једина самоодржива заједница у БиХ, у економском, политичком и сваком другом смислу – каже, у интервјуу за „Новости“ председник РС Милорад Додик.

Нико други то не може да каже, ни Федерација ни БиХ, које су на ”инфузији” и на помоћи међународне заједнице, каже у интервјуу за ”Новости” председник РС Милорад Додик.

Он каже да је у томе највећи допринос дао СНСД, чији је председник, те да је Српска у време глобалне кризе успела да привуче две милијарде евра страних инвестиција које ће потпуно изменити слику Српске на овим просторима.

– Инвестиције од две милијарде евра у овом тренутку нема ниједна земља на Балкану! А има Српска! Нека ме демантују ако нисам у праву!

* Шта очекујете да пресуди код грађана у недељу, када буду заокруживали листиће?

– Имамо са чим да изађемо пред народ, јер смо реализовали многобројне пројекте. Људи разумеју да је РС додатно стабилизована, да је постала незаобилазан фактор у одлучивању у БиХ. СНСД је томе дао највећи допринос и не сумњам у подршку грађана. Наш рад је видљив на сваком кораку. Било је много скептика, као оних који су говорили да ће попити сву нафту из Рафинерије у Броду, ако икада проради.

СА СРБИЈОМ РАДИМО СВЕ БОЉЕ
КАКО сарађујете са новом владом Србије?

– Несумњиви резултати су иза нас. Високо смо подигли лествицу те сарадње још са председницима Коштуницом и Тадићем.

Приватизација ”Телекома”, мост на Рачи, школа ”Србија” на Палама, отварање погона ”Хемофарма”, Комерцијалне банке, сарадња у области здравствене заштите, решавање статуса студената.

И на последњој седници двеју влада постигнут је договоре о значајним, конкретним пројектима, а посебно је значајан пројекат сарадње 24 општине с обе стране Дрине.

 * Заговорник сте мирног раздвајања ентитета у БиХ. Жеља два од три народа је, чини се, неупитна. Који је рок трајања БиХ?

– Он је већ давно требало да истекне. Они који су радили у Дејтону погрешили су што нису предвидели могућност мирног разлаза Српске и Федерације. Овако, данас је видљиво да је БиХ на инфузији и да, ни огромним средствима које је дала међународна заједница, није успела.

Није дошло до јачања поверења међу народима и већина у БиХ, мислим на Србе и Хрвате, не жели ту државу. Њу још једино желе Бошњаци илузорно замишљајући како ће овладати целом БиХ, а уз њих је и један део међународних службеника овде, који чувају своје високе плате и заговарају немогућ пројекат – Босну.

* Ових дана сте поново актуелизовали идеју о демилитаризацији БиХ?

– Насиљем међународног фактора у БиХ су успостављене институције које су се показале као хибриди и које не функционишу, а троше новац. Само од 2006. године до данас за функционисање такозваних оружаних снага БиХ је издвојено преко 2,2 милијарде КМ, а оне ничему и никоме не служе.

Само РС годишње издваја преко 120 милиона КМ, што је више, чак, него што смо давали за Војску РС. Оружане снаге зато треба укинути, а новац усмерити за развој, отварање фабрика. Ових дана упутићемо званичну иницијативу за демилитаризацију БиХ, јер не желимо да дајемо новац и наћи ћемо начина како да обуставимо исплату у те сврхе.

* До када мислите да ће РС бити забрањен референдум?

– Нико не може да нам забрани референдум. Ми никад нисмо одустали од њега, али за све постоји тајминг. И потребна подршка на међународном плану. И Косово је добило ограничену подршку, па им не треба да седе у УН. Не треба ни нама! Мислим да су се многе ствари промениле од када смо први пут поменули ту идеју.

Тренутно још дајемо предност Дејтонском споразуму, уз враћање надлежности које су пренесене. Ако у томе не успемо, за референдум никад није касно. Он се само једном сазива. Ја сам заговорник такве идеје, али нисам авантуриста који би учинио да се положај Српске погорша. Српска има способност да то проведе и потпуно сам уверен да ће она једног дана осванути као независна земља.

 

(Новости)