Прочитај ми чланак

Додик: Европска унија вам отима Косово, а ви са њима још преговарате!

0

Председник Републике Српске је позвао српско руководство да промене спољнополитички курс, уз намомену да се РС економски и политички везује за Русију.

 

– Разговарао сам са Ивицом Дачићем да ћемо чим се формира нова влада активирати рад Савета за спровођење споразума о специјалним и паралелним везама. Србија мора да поведе више рачуна о ономе што се зове Срби изван Србије. РС се чврсто економски, а сада и политички веже за Русију, а Србија за ЕУ. Видимо да је Србија сада у процесу конституисања нове власти, али исто тако Србија је годинама у трагању за собом, у политичком смислу. Србија је била подложна утицајима са стране у кретању према ЕУ. Веома некритично у условима када та иста Европска унија одузима Србији Косово, а ви идете с њима у процес преговарања. Мислим да је требало још тада имати јасан став о томе. Али, ја нисам у Србији и нисам тај који одлучује – изјавио је Додик за „Блиц“.

 

Где је онда решење?

 

– Решење јесте да се каже: Извините, ви сте признали Косово, па зашто смо онда партнери? И то је решење. Ако хоћете да спроводите ову политику којом је Србија до сада ишла, у којој се све дешавало у процесу јачања косовске независности, онда неко затвара очи и не жели да види шта ће се на крају пута десити.

 

Додик је напоменуо и да Србија мора да поведе више рачуна о ономе што се зове Срби изван Србије

 

– Била би трагедија да се односи Србије и Републике Српске базирају на персоналном односу. Постоји трајни институционални потенцијал Србије и Српске, без обзира ко буде на челу институција. Односи морају да буду чвршћи. Никоме у Србији нећете моћи да објасните да немате добре односе са РС, као што ни ми нећемо моћи да објаснимо да немамо сарадњу са Србијом – каже за „Блиц“ Милорад Додик, председник РС.