Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Извињење албанских политичара Србима због „Убиј, закољи Србина“ или следи насиље (ВИДЕО)

0

dveri srpska zastava

Српски покрет Двери најоштрије осуђује скандалозну прославу пласмана фудбалске репрезентације Албаније на европско првенство, која се десила у недељу 11. октобра у Прешеву и Бујановцу.

Одмах по завршетку утакмице са Јерменијом на стотине младих Aлбанаца кренуло је ка центру Бујановца и Прешева уз скандирање “Убиј закољи да Србин не постоји!” на српском, и “чивша шкије” на албанском језику.

Није спорно то што се Албанци из Прешева и Бујановца радују историјском успеху репрезентације Албаније. Да су односи између два народа онакви какви би требало да буду, било би сасвим нормално да и Срби буду задовољни због успеха репрезентације суседне државе. Међутим, оваква ерупција мржње према српском народу, која очигледно превазилази радост због успеха, заслужује осуду и од стране албанских и од стране српских политичара, али и реакцију надлежних органа.

Држава Србија не сме да дозволи да се било где на њеној територији Срби крију по становима страхујући за своју безбедност, док по улицама дивља руља која позива на њихов линч.

Позивамо политичке представнике албанског народа да се ограде од оваквих излива хистерије, упуте извињење грађанима Бујановца и Прешева и тиме покажу да је у питању изоловани инцидент групе хулигана.

Позивамо представнике владе Србије да не игноришу и најоштрије осуде овакво понашање, обиђу грађане Бујановца и Прешева и дају им гаранције да ће бити безбедни на улицама својих општина.

Захтевамо од надлежних органа да на исти начин на који су откривали и процесуирали навијаче који су погрдно скандирали неким заштићеним појединцима, открију коловође и организаторе много озбиљнијег инцидента, којим се позива на линч свих припадника једног народа.

Уколико изостане адекватна рекција државе и надлежних органа, сматраћемо их директно одговорним за било какву даљу ескалацију насиља са било које стране.

Повереништво Српског покрета Двери у Врању

Извор: Србин.инфо