Прочитај ми чланак

Дачић: Србија нема пречи интерес од сарадње са Републиком Српском

0

Седница влада Републике Српске и Србије
Заједничка седница влада Републике Српске и Србије, на којој би требало да буде размотрено неколико пројеката, биће одржана у Бањалуци. Као увод у седницу, одржавају се одвојени састаници премијера и потпредседника влада, као и ресорних министара.

13.40 – Завршен састанак Додика, Дачића и Џомбића. Србија нема пречи интерес од сарадње са Републиком Српском, поручио Ивица Дачић. Ускоро заједничка седница две владе.

12.30 – Председник РС Милорад Додик и премијер Србије Ивица Дачић састаће се у 13 часова, јавља извештач РТС-а. 

12.20 – Почели одвојени састанци премијера и потпредседника влада, као и састанци ресорних министара, уочи заједничке седнице.  

У Бањалуци ће бити одржана заједничка седница влада Србије и Републике Српске на којој би требало да буде постигнут конкретан договор о неколико пројеката. У 13 часова састаће се председник РС Милорад Додик и премијер Србије Ивица Дачић, за када је првобитно планирана седница две владе.

 

Једна од главних тема састанка биће проток хидроцентрале „Средња Дрина“ вредан пола милијарде евра. Разговараће се и о гасоводу „Јужни ток“, јер је недавно са руским партнерима договорено да се пројекат гасификације утврђује између „Гаспрома“, Србије и Републике Српске.

Премијер РС Александар Џомбић раније је рекао да је један од важних пројеката и „Подриње“, који не подразумева само економску сарадњу, већ и сарадњу Републике Српске и Србије у свим сферама „од образовања, преко заштите здравља и социјалних питања, до заштите човекове околине“.

Џомбић је казао да то подразумева увезивање простора 25 општина, од којих је 12 на територији РС, а 13 у Србији, додајући да су многе идеја пренете из Дунавске стратегије која се односи на сарадњу земаља Подунавља.

Влада Србије предлаже да се успостави авио линија Београд- Бањалука – Беч и да се изгради Институт „Иво Андић“ у Вишеграду.

На састанку ће се разматрати предлог да Србија кредитира Републику Српску са 200 милиона евра за набавку теретних вагона.

Најављено је да ће председник РС Милорад Додик предложити да се разговара о поједностављеној процедури добијања држављанства Србије.

Премијер Србије Ивица Дачић је приликом недавне посете Бањалуци рекао да је било доста „љубљена и грљења“ и да се морају почети решавати конкретни пројекти од којих ће корист имати грађани и Србије и РС.

„Немам намеру да губим време само понављајући неке теме од састанка до састанка, јер се у односима Србије и Републике Српске мора нешто и конкретно урадити на добробит градјана“, рекао је Дачић.

Заједничке седнице влада Србије и РС одржавају се у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама Србије и РС потписаним пре шест година.

 

(РТС)