Прочитај ми чланак

Вучић, Шмит: Српско-немачки савез на Балкану?

0

Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић изјавио је данас после састанка са парламентарним државним секретаром Кристијаном Шмитом, да је постигнут значајан степен сагласности око свих питања и поновио да је Немачка најважнији стратешки партнер Србије.

Шмит је Вучића дочекао уз највише државне почасти – интонирање химне и свечани батаљон.

Вучић је, како констатују медији, после бившег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита и бившег председника Србије Бориса Тадића, трећи српски политичар за кога је Немачка приредила такав дочек и који је у Берлину примљен уз почасти Бундесвера.

Током састанка, који је одржан у Министарству одбране, теме разговора биле су билатерална сарадња, сарадња у оквиру Партнерства за мир и ситуација на Косову и Метохији.

„Постигли смо значајан степен сагласности око свих питања”, истакао је Вучић и додао да је досадашња сарадња двеју земаља у области одбране на задовољавајућем нивоу, али да има простора за њено унапређење у областима од обостраног интереса.

Вучић и Шмит су констатовали да је потребно радити на активностима у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике, саопштило је Министарство одбране.

Правни оквир за сарадњу Србије и Немачке успостављен је 2006. године потписивањем Споразума о сарадњи у области одбране.

На иницијативу Немачке Вучић је, као први члан нове владе, дошао у дводневну посету Берлину, где је јуче водио разговоре широког спектра- од политичких до привредних.

Он се јуче сусрео са немачким вицеканцеларом и министром привреде Филипом Реслером и присуствовао потписивању Меморандума о разумевању и стратешкој сарадњи између Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна РWЕ.

 

У Берлину важни разговори о будућности Србије

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас у Берлину да је са немачким званичницима водио значајне разговоре о будућности и европској будућности Србије, о Косову и Метохији и ономе што се од Србије очекује и што треба да учини да би дошла до чланства у ЕУ.

„Ви знате да нисам увек оптимистичан. Ми знамо шта је оно што не можемо да учинимо, али такође, знамо и шта су нам обавезе и шта можемо и шта морамо да учинимо”, рекао је Вучић новинарима, сумирајући резултате политичких разговора које је водио у Берлину са највишим представницима немачке државе.

Вучић је нагласио да се истовремено мора размишљати о нашем народу и његовом економском бољитку и у вези са тим су, како је нагласио, и вођени разговори у Берлину.

„Србија ће убудуће све одлуке доносити у складу са потребама својих грађана, поштујући при том међународне, правне и политичке обавезе”, рекао је Вучић.

На питање новинара да ли је данас било разговора о изјавама Шулца, Косову и трговини органима, Вучић је оговорио да је било речи о свим најконкретнијим питањима, али није желео да износи садржај разговора.

Поводом разговора у Министарству одбране, где се сусрео са парламентарним и државним секретаром Кристијаном Шмитом, Вучић је рекао да су теме разговора биле билатерална сарадња, сарадња у оквиру Партнерства за мир, војно-економска сарадња, ситуација на Косову и Метохији, као и однос према војницима Кфора.

„Мислим да смо постигли значајан степен сагласности у кључним питањима”, рекао је Вучић и оценио да и дочек који му је приређен показује колики је значај Сбије данас и шта Србија може да представља убудуће у односима са Немачком и у ЕУ.

 

 ( Танјуг )