Прочитај ми чланак

Вучић: Потези СПС и УРС неће остати без последица

0

Одлука СПС и УРС да са власти скину напредњаке у Смедеревској Паланци жестоко испровоцирала Вучићеву странку. Нови потрес у владајућој коалицији.
Напредњаци ће на седници Главног одбора одлучивати о потезима социјалиста у Смедеревској Паланци

Влада још није напунила ни сто дана, а већ ју је уздрмао нови потрес. Овога пута мир међу партнерима у Немањиној пореметила је прекомпозиција политичких снага у Смедеревској Паланци.

Наизглед локални маневар у ком су СПС и УРС склопили пакт и са власти скинули напредњаке, толико је испровоцирао челнике СНС да је, можда, на помолу највећа криза откако је кабинет Ивице Дачића положио заклетву.

Према нашим информацијама, ова рокада у Смедеревској Паланци разбеснела је руководство СНС које је и раније имало примедбе на темпо којим СПС у општинама „пресликава“ коалицију са републичког нивоа. Поготову што је договор свих чланица Владе да праве савезе на локалу где год могу.

Конкретно, вођству СНС веома смета то што Дачићеви у Лесковцу одуговлаче да уђу у савез са СНС и што се за сличан аранжман нећкају и у Сомбору, али и у Кикинди. Тако је случај у Смедеревској Паланци очигледно био кап у препуној чаши.

Духови су без сумње узбуркани, а последњи догађаји биће тема на Главном одбору СНС који ће бити заказан после прославе страначке славе Св. Петке.

– Последњи потези наших партнера сигурно неће остати без последица – кратко је за „Новости“ поручио Александар Вучић, лидер напредњака, не наводећи о којим последицама је реч.

У табору СПС желе да спусте лопту и сматрају да се тензије без потребе подижу. Они подсећају на то да и партнери из власти не журе њима у загрљај на локалу, наводећи као примере Шабац и Књажевац.

– Не треба тој теми прилазити са сувише страсти. Имам одлуку председништва да свуда на локалу, где је то могуће, направимо коалицију са партнерима из републичке владе. Тако ће и бити – смирено поручује за наш лист Бранко Ружић, шеф Извршног одбора социјалиста.

И у штабу УРС сумњају да ће бити већих потреса у владајућој коалицији.

– Коалиције на локалу биће пресликане са републичког нивоа где год је то могуће. Не знам детаље везано за Смедеревску Паланку, али сумњам да тај случај може да угрози стабилност владе – прокоментарисала је за „Новости“ Сузана Грубјешић, потпредседница Уједињених региона Србије.

ТРЕЋА ПРОМЕНА ВЛАСТИ ОД ИЗБОРА
У Смедеревској Паланци, пре два дана „пукла“ је коалиција напредњака и социјалиста, а нову власт су формирали СПС, ДС и УРС. Иначе, ово је трећа промена власти у овом граду откако су одржани локални избори. Наиме, одмах после избора коалицију су направили социјалисти и демократе.

Међутим, она је убрзо развргнута, па су власт направили ДС и напредњаци. Онда су социјалисти пре два дана опет „превукли“ демократе на своју страну, а коалицији се прикључио и УРС.

Одмах је смењен председник СО из СНС Радислав Симић и на његово место постављен социјалиста Славољуб Ђурић. Смењени су и директори неких јавних предузећа и културних установа које су водили напредњачки кадрови. А, на челу општине је Радослав Милојичић из ДС, који је на тој функцији „преживео“ све три промене власти. З. Г.