Прочитај ми чланак

Вучић нови председник !

0

Александар Вучић, гласовима свих присутних делегата, изабран за председника СНС-а. За његовог заменика изабрана Јоргованка Табаковић. На СНС-у је велика одговорност, јер ће у наредних 10 година одлучивати о судбини Србије, поручио Вучић и додао да ће страначко руководство бити драстично подмлађено.

Гласовима свих 3.724 присутних делегата, на ванредној скупштини Српске напредне странке за новог председника напредњака изабран је Александар Вучић. За његовог заменика Скупштина СНС-а изабрала је Јоргованку Табаковић, на предлог Вучића.

Нови председник СНС-а је поручио да се јоргованка Табаковић „од почетка бринула за странку и давала срце за њу“. Вучић је рекао да Табаковићева, која је изабрана за гувернера НБС, не присуствује скупу, јер странка поштује закон и подсетио да је она замрзла функцију.

Вучић је након избора на место лидера СНС-а поручио да на следећим изборима у Србији победа те партије мора бити још убедљивија и нагласио да је на њима велика одговорност, јер ће, уверен је, у наредних 10 година одлучивати о судбини Србије.

Александар Вучић је рекао да је претходна власт оставила „спаљену кућу и згариште“ и да СНС прво мора да сруши ту кућу, како би изградила „поштену, нормалну и пристојну Србију“.

Вучић је од чланова странке, али и грађана Србије затражио јединство, како у одбрани Косова и Метохије и непризнавању независности, тако и у борби против корупције и криминала, која ће, како је рекао, бити тешка.

Нови лидер напредњака је позвао чланове странке да не буде реваншизма, напомињући да СНС хоће нормалну и праведну Србију.

„Доказаћемо одлучност у борби притив корупције и криминала и то ћете видети следеће недеље“, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је СНС једина странка која је за министре постављала нестраначке личности, једина која је за директора јавног предузећа поставила некога ко никада није био у њој, али и једина чији је председник поднео оставку због избора на функцију председника државе.

Нови председник напредњака је истакао да је СНС сваки дан нападана, да су он и Томислав Николић у претходне четири године пролазили пакао, и да зато, како је додао, јавност не би требало да буде изненађена емоцијама код обојице у свечаном делу данашње Скупштине.

Вучић је поручио да њему и Томиславу Николићу цела Србија може да позавиди на искреном пријатељству. „Многи су причали о расцепу странке, а данас нас нападају што се договарамо са председником Николићем“, указао је Вучић.

За потпредседнике Главног одбора СНС-а изабрани су Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Горан Кнежевић, Игор Мировић и Братислав Гашић. Према важећем статуту странке могло је да буде изабрано четири потпредседника, али је на данашњој седници Скупштине статут промењен.

За председника Извршног одбора странке изабран је Радомир Николић, син Томислава Николића. На ванредној скупштини у Центру „Сава“ биће изабрано и Председништво које има 30 чланова.

Избор Александра Вучића на место лидера СНС-а предложили су Оливер Антић, Небојша Стефановић и Радомир Николић.

Николић је рекао да је имао част да буде сведок стварања политичког односа два човека (Вучића и Николића), заснованог на поверењу и пријатељству, које је преседан на политичкој сцени Србије.

„Тај однос нико није могао да угрози. Они су нам показали тај пут и наше је да наставимо“, рекао је Николић и у име свих одбора странке са територије централне Србије предложио Вучића за председника

Стефановић је истакао да Вучић „није лак, већ тежак и строг шеф“, али да је такав јер нема ни трунку резерве према странци, земљи и људима.

„Вратио је наду људима – и СНС и грађанима Србије да је могуће да постоји поштена власт у којој министри ујутру устају не да би зарадили милионе, већ да би привукли инвеститоре, отворили радна места, градили боље друштво“, навео је Стефановић.

Антић је, уз напомену да је Вучић од почетка моторна снага СНС, рекао да је његова једина мана да не штеди себе, а када „погреши и аргументом му на то укажете, каже хвала и идемо даље“.

 

Подмлађивање врха странке

Александар Вучић је био једини кандидат за место лидера СНС-а, а предложила су га 153 општинска и градска одбора. Скупштина СНС-а је почела Вучићевим излагањем који је рекао да ће страначко руководство бити драстично подмлађено.

„Можда ти људи неће бити најбоље руководство, али биће најмлађи и искуснији од многих на политичкој сцени“, реко је Вучић.

У београдском Центру „Сава“ у току је седница Главног одбора странке, а за вечерас је планиран свечани део седнице на који ће доћи председник Србије Томислав Николић, премијер Србије Ивица Дачић и председник Републике Српске Милорад Додик.

Вучић је рекао да се на свечаном делу Скупштине очекују многобројни гости из иностранства, међу којима су шеф делегације Европског парламента за Југоисточну Европу Едвард Кукан, Борис Гризлов из Јединствене Русије, као и највише делегације Црне Горе, Мађарске и других земаља.

Од оснивања СНС-а у октобру 2008. године председник странке био је Томислав Николић који је поднео оставку на ту функцију пошто је изабран за председника Србије. На челу странке је од тада Александар Вучић, као вршилац дужности председника.

 

Биографија Александра Вучића

Нови председник СНС-а Александар Вучић рођен је 1970. године и дипломирао је на Правном факултету у Београду. Усавршавао се у Великој Британији, у Брајтону, где је боравио нешто више од годину дана.

Члан Српске радикалне странке постао је 1993. године и исте године изабран је за посланика у Народној скупштини. У Влади народног јединства од 24. марта 1998. године обављао функцију министра за информисање. За посланика у Скупштини СР Југославије биран је три пута, у Веће Република први пут у фебруару 1998. године, други пут у мају 2000. године и на савезним изборима 24. септембра 2000. године.

Почетком октобра 2008. године прикључује се Српској напредној странци Томислава Николића, у којој је био заменик председника, а после оставке Николића због избора на дужност шефа државе, и вршилац дужности председника странке.

 

( РТС )