Прочитај ми чланак

Биографија нових министара из редова СНС

0

Главни одбор СНС именовао нове министре и државне функционере.

Иван Мркић министар дипломатија :
Иван Мркић од 1978. гради каријеру дипломате. Био је референт у Управи за медјународне организације Савезног секретаријата за иностране послова, аташе за политичке послове у Мисији Социјалистичке Федеративне Републике Југославије при Уједињеним нацијама, министар-саветник у Мисији СФРЈ при Европској заједници у Бриселу. Мркић је био и шеф кабинета Добрице Ћосића, првог председника Савезне Републике Југославије, отправник послова, затим амбасадор у Амбасади Савезне Републике Југославије у Никозији, потом помоћник Савезног министра за иностране послове.

Био је амбасадор Републике Србије у Токију (2006 – 2011.), а недавно је постављен  за државног секретара Министарства спољних послова.

 

Милан Бачевић  министра рударства:
Милан Бачевић  био је пети на листи „Покренимо Србију“ на протеклим парламентарним изборима и јуче му је у Скупштини Србије потврђен мандат народног посланика. Иако непознат широј јавности, важи за једног од најближих Николићевих сарадника, коме је поверен посао унутрашњег уређења странке, активности на терену, као и брига о финансијама. Његова кћерка Милена, докторка наука, удата је за Николићевог млађег сина Бранислава.

Бачевић је у минулој кампањи уз Николића и Александра Вучића био један од шефова централног изборног штаба СНС. Човек је за везу напредњака са Русијом, редовно иде у ту земљу и одржава добре контакте са странком Јединствена Русија. Приликом недавне Николићеве посете Москви, Бачевић је био један од неколико људи који су присуствовали састанку новоизабраног председника Србије с Владимиром Путином.

 

Горан Кнежевић  министар пољопривреде:
Политичку каријеру започео као члан Демократске странке. Након политичких промена у октобру 2000. године, изабран је за председника Извршног одбора Скупштине општине Зрењанин. На ванредним изборима за Скупштину Србије, децембра 2003. године, изабран је за посланика у српском парламенту на листи Демократске странке и посланичку дужност је обављао наредне три године.

Као кандидат Демократске странке на првим непосредним локалним изборима, 3. октобра 2004. године, био је изабран за председника општине Зрењанин.

Са функције градоначелника је смењен 23. априла 2009, услед спречености обављања функције градоначелника дуже од 7 месеци.

27. јануара 2010. године приступио је Српској напредној странци.

Након редовних локалних избора у мају 2012. године, Српска напредна странка је у Зрењанину освојила прво место и успела да обезбеди већину за конституисање органа власти, па је тако 6. јула 2012. Горан Кнежевић поново изабран за градоначелника Зрењанина.

Иван Мркић министар дипломатије:
Иван Мркић  од 1978. гради каријеру дипломате. Био је референт у Управи за медјународне организације Савезног секретаријата за иностране послова, аташе за политичке послове у Мисији Социјалистичке Федеративне Републике Југославије при Уједињеним нацијама, министар-саветник у Мисији СФРЈ при Европској заједници у Бриселу.

Мркић је био и шеф кабинета Добрице Ћосића, првог председника Савезне Републике Југославије, отправник послова, затим амбасадор у Амбасади Савезне Републике Југославије у Никозији, потом помоћник Савезног министра за иностране послове. Био је амбасадор Републике Србије у Токију (2006 – 2011.), а недавно је постављен  за државног секретара Министарства спољних послова.

 

Братислав Петковић министар културе:
Братислав Петковић је српски редитељ, драмски писац, позоришни редитељ, оснивач и директор Музеја аутомобила [и позоришта Модерна гаража у Београду.Оснивач је и директор музеја аутомобила у Београду. Власник најстарије посластичарнице у Београду "Петковић".

Подпредсеник је Удружења драмских писаца Србије. Председник је Заједнице музеја науке и технике.Добитник Нушићеве награде за 2000. годину. Добитник Златног беочуга за допринос култури 2001. године.Оснивач је камерне сцене ,, Модерна гаража“ . Аутор је више драмских текстова од којих су многи играни на сцени а један је преточен у филм ,,Албатрос“[У Београдском драмском позоришту игране су следће његова дела: ,,Разбојници“ ,,Спортинг лајф“ ,,Каскадер“. У Модерној гаражи играна су следеће дела: ,,Гранд при“ ,,Легија части“ ,,Цветови зла“

 

Алиса Марић министар спорта:
Рођена  Њујорку (САД), где је њен отац радио у Уједињеним нацијама. Марићева је дипломирала на Економском факултету y Београду, а 2001. године и магистрирала. На Факултету за менаџмент „Браћа Карић" докторирала је 2004. године. Проф. др Алиса Марић на Факултету за културу и медије Универзитета Мегатренд предаје предмете Маркетинг и Оглашавање у медијима.

Члан Председништва Олимпијског комитета Србије била је у периоду 2001-2008.године.

 

Зорана Михајловић министар енергетике:
2001 Одбранила докторску дисертацију на Универзитету у Београду Економском факултету. Тема докторске тезе “Енергетика и привредни развој – Анализа међу зависности на примеру Србије и земаља Европске уније”. 2008 Избор у научно звање доцента на Економском факултету у Београду.

Радна места
1996 – 1998, служба књиговодства: заменик руководиоца књиговодства
1998 – 2001.г, служба плана и анализа: руководилац службе
2001 – 2003, водећи економиста за план и анализе
2003 –2005– саветник сектора за економско финансијске послове
2005- водећи економсиста за план и анализе Одељења
2004 – 2006 Влада Републике Србије – Кабинет потпредседника Владе Републике Србије г. Мирољуба Лабуса
2004 – 2006, Саветник за енергетику потпредседника Владе г. Мирољуба Лабуса
2005-2006, Шеф кабинета потпредседника Владе г.Лабуса
2005 – 2006 , Саветник И шеф одсека за енергетску и политику заштите животне средине потпредседника Владе Србије г. Мирољуба Лабуса
2004 – 2007 Управни одбор Јавног предузећа Електропривреда Србије – члан
2006 – 2007 Јавно предузеће Аеродром Никола Тесла Београд – саветник за енергетику генералног директора предузећа
2007 – 2008 Месечни часопис Еу Маркет, главни и одговорни уредник месечника
Април 2009-2010 Влада Републике Српске, Саветник за енергетику председника Владе господине Милорада Додика
2008 – данас Универзитет у Београду – Мегатренд Универзитет, доцент предавач на предметима Основе економије, Одржива енергетска безбедност, Обновљиви извори енергије, Економија природних ресурса

 

Никола Селаковић министар правде:
Никола Селаковић је дипломирани правник, члан Главног одбора Српске напредне странке и асистент је на београдском Правном факултету на предмету Упоредна правна традиција.

 

Александар Вучић министар одбране:
Завршио је Правни факултет у Београду. Радио је на „Каналу С“ на Палама, Република Српска, 1992. и 1993, где је припремао и водио вести на енглеском језику, блок из света, интервјуе и репортаже.

Године 1993. Вучић приступа Српској радикалној странци, и бива изабран за посланика у Народној скупштини Републике Србије. Две године касније, са 24 године, постаје и њен генерални секретар. После победе радикала на локалним изборима у Земуну 1996, постао је директор Спортско-пословног центра „Пинки“.  1998. године, постаје министар за информисање у Влади народног јединства Мирка Марјановића. 1998 и 2000. био је народни посланик у Скупштини Југославије. До 2008.г. народни посланик у Скупштини Србије на листи СРС. 2008.г. постаје заменик председника СНС.

 

Веља Илић министар грађевине:
После дипломирања на Технолошко-металуршком факултету Универзитета у Београду, радио је за неколико грађевинских фирми. Приватним предузетништвом се почео бавити 1986. Магистрирао је 2005.

Своје прве политичке кораке Илић је начинио у Српском покрету обнове (СПО) 1990. године. Изабран је за градоначелника Чачка 1996. Убрзо потом (1997) напушта СПО чији је био потпредседник,   оснива политичку партију Нову Србију (НС) и постаје њен председник.Септембра 2000. године, на листи Демократске опозиције Србије (ДОС) изабран је за посланика у Савезном парламенту Савезне Републике Југославије (касније Србије и Црне Горе). На изборима одржаним 28. децембра 2003. изабран је за посланика у Народној скупштини Србије испред коалиције Српског покрета обнове и Нове Србије, а од марта 2004. до маја 2007. је био министар за капиталне инвестиције у влади са Војиславом Коштуницом на челу.

За министра за инфраструктуру у другој влади са Војиславом Коштуницом на челу изабран је 15. маја 2007. У том својству потписао је 25. јануара 2008. године у Москви споразум о сарадњи између Србије и Русије у области нафтне и гасне привреде, изградње гасовода кроз Србију и продаје већинског дела НИС-а руском Гаспрому. На положају министра био је до јула 2008. године.

 

Председник Скупштине Србије биће Небојша Стефановић, а секретар Јана Љубичић, потврдио Александар Вучић.