Прочитај ми чланак

Бивши премијер Цветковић: Тужићу Млађана Динкића

0

Београд- Бивши премијер Мирко Цветковић каже да ће тужити министра финансија и привреде Млађана Динкића који га је оптужио да је лажирао податке о јавном дугу земље.

„Због тих тврдњи тужићу суду Динкића па ћемо тамо све да утврдимо“, рекао је Цветковић. „И не само то. Динкић стоји иза мог политичког прогона у јавности и помињања мог имена у вези са афером Агробанка. А прогони ме зато што сам га сменио“, додао је бивши премијер.

Он каже да никада није ушао у Агробанку,  нити је знао ко је узимао кредите.
„Држава је власник петине банке, а занимљиво је како оних 80 одсто власника није знало шта им се догађа у банци. Кад смо сазнали за тај проблем, мени је било важно да спасем банкарски систем од колапса јер је постојала опасност да Агробанка, као системска банка, одласком у стечај угрози систем“, рекао је Цветковић.

На питање о информацијама да су само он и бивши гувернер Дејан Шошкић знали где је нестало 300 милиона евра из Агробанке, Цветковић каже да верује да иза тих информација стоји Динкић.

Према његовим речима, кривци за то су „они који на време нису утврдили шта се догађа, а губитак од 300 милиона евра је процес који је трајао годинама“.

„Нећу никога да оптужим, али ревизори су плаћени да власницима кажу да ли у књиговодственом извештају адекватно исказују оно што се догађа у стварности“, додао је Цветковић.

Он је одречно одговорио на питање да ли га је полиција звала на саслушање у вези са Агробанком.
„Све што знам о томе прочитао сам у новинама. Ако ме позову, наравно да ћу се одазвати“, рекао је Цветковић.
На питање да ли може да постане „српски Санадер“, он је рекао да верује у институције и да човек ако није крив нема чега да се плаши.

„Не плашим се зато ни сценарија подметања“, додао је Цветковић.
Бивши премијер је, такође, рекао да би за њега био велики пораз ако докаже кривица бившег министра Оливера Дулића за корупцију.

„Привођење било ког министра је пораз за земљу. Ако се испостави да је све ово било неоправдано, као што је Дулић, објаснио, онда ће то бити срамотни пораз оних који стоје иза тога свега. За мене би велики пораз био ако се докаже да је у поступку било корупције. Али колико сам информисан, тога нема чак ни у материјалима на основу којих се актуелна истрага води“, додао је Цветковић за Новости.