Прочитај ми чланак

Зашто државна банка Звезди отписује 10 милиона евра

0

Према речима председника Надзорног одбора ФК Црвена звезда, који је уједно и судија Апелационог суда, Драгана Милошевића, овај фудбалски клуб склопио је споразум са Агенцијом за осигурање депозита која управља државним банкама у стечају по коме је Црвеној звезди отписан дуг за камате Новој Агробанци од 10 милиона евра.

У интервјуу који је дао за портал редстарбелграде.рс Милошевић је истакао да имају „склопљен аранжман у коме је дуг 6,8 милиона евра, камате су отписане. Од септембра 2020. године крећу рате, у пет годишњих једнаких рата треба да се исплати тај дуг. Пре споразума је укупни дуг са каматама према Агробанци био 17 милиона евра“. Према објашњењу судије који је до ове године био судија Вишег суда Посебног одељења за организовани криминал и при том био и судија на случајевима повезаним са Агробанком, „Агробанка је отишла у стечај, све своје дугове наплаћују по принципу да се све камате отписују, бавимо се само главним дугом.

Звезда би са 100 одсто давања била негативан случај, јер сам прилично сигуран да ниједан дужник Агробанке није платио 100 одсто главног дуга. Око 200 милиона квалитетнијих потраживања Агробанке су отишла по цени од 11,29 одсто. Толико су купљена од стране страног фонда, то су најквалитетнија потраживања која је Агробанка имала, где постоје стабилне хипотеке“, објаснио је Милошевић.

Адвокат Бранко Павловић доводи у питање овакву праксу Агенције за осигурање депозита и истиче да недомаћински управљају државним капиталом.

„Он је у праву да је пракса Агенције за осигурање депозита отпис камата дужницима чиме арче државни капитал. Ако желимо ред у финансијском систему, мора се урадити ревизија пословања Агенције, за коју мислим да катастрофално штити државне интересе у банкама. Можда бисмо на крају дошли до истог закључка као и они, али бисмо бар знали на основу чега су донете те одлуке о отписима. Иначе, Нова Агробанка је гурнута под лед, а да држава није дозволила да се уради независна ревизија пословања банке коју су тражили мали акционари, тако што се представник државе није појавио на скупштини акционара и није обезбедио кворум“, напомиње он. Он додаје и да не види разлог зашто би се отписала цела камата, а за то не може бити разлог то што свима отписују камате.

„Треба да постоји предвидивост, али у заштити државног капитала“, категоричан је Павловић.

Према финансијским извештајима за 2018. годину Црвена звезда је имала финансијске обавезе од 5,4 милијарде динара или око 45,8 милиона евра. Један део, око 750 милиона динара настао је тако што Црвена звезда није испунила претходни споразум са АОД направљен 2017. године по коме је требало да отплати у шест кварталних рата у наредних 18 месеци половину дуга Новој Агробанци у стечају, да би друга половина била отписана. Рок за отплату је био 7. јануар 2019. године, а клуб није испунио обавезе па је дуг који је био отписан поново приписан.

Економиста Данило Шуковић, који је својевремено био и члан Управног одбора Агробанке, сматра да није спорно ако је Црвеној звезди отписан део дуга, ако је то урађено под истим условима као и осталима, јер се ради о проблематичним кредитима.

„Говорило се да је дуг Црвене звезде око 50 милиона евра, па да ће се то санирати, али то иде јако тешко. Ако је Звезда у лошем економском стању, онда пробаш да извучеш шта можеш. А Црвена звезда јесте лош дужник и ако данас добро стоји финансијски, сутра је већ питање шта ће бити и да ли ће моћи уопште да враћа дугове“, сматра Шуковић.

Иначе, клуб је у 2018. години остварио добитак од 272,6 милиона динара, а укупан акумулирани губитак исказан у билансу стања на дан 31. децембра 2018. године износио је 5,4 милијарде динара. „Клуб послује са великим недостатком трајног капитала и обртних средстава, а краткорочне обавезе клуба су веће од обртне имовине за износ од 5,35 милијарди динара, а нераспоређени добитак износио је 1,6 милијарди. Поред тога, у 2018. години текући рачуни клуба су били у блокади укупно 53 дана“, наводи се у напоменама ревизора уз финансијски извештај.

Иначе Душан Антонић, бивши председник Извршног одбора Агробанке коме се суди за злоупотребе, својевремено је, 2013. године, пред Специјалним судом, рекао да нису ушли у спорт због навијања, него због економског интереса.

„Дали смо хипотекама врло добро обезбеђене кредите Црвеној звезди и Партизану, имали смо људе у њиховим управним одборима и били смо врло добро информисани“, рекао је у једном тренутку Душан Антонић, на шта га је судија Драган Милошевић (сада члан НО Звезде) упозорио да се држи оптужнице, а окривљени је узвратио да је због кредита Звезди против њега поднета кривична пријава.

Иначе, када се говори о обезбеђењу кредита, ради се о хипотекама на стадион Црвене звезде „Рајко Митић“, као и на просторије клуба. Занимљиво је да Звезди није кредите давао само менаџмент Агробанке, већ и Нове Агробанке коју је држава основала на развалинама Агробанке.

Такође је занимљиво и да су део обавеза Црвене звезде према Новој Агробанци потенцијалне обавезе по основу Уговора о јемству од 18. јула 2011. године за кредит фирми Еуропарк. На дан 31. децембра 2018. године Еуропарк је дуговао 441,8 милиона динара по основу главнице и камате. У напоменама уз финансијски извештај наводи се да „Клуб не очекује реализацију ове обавезе с обзиром да ће до краја доћи до новог споразума о регулисању обавеза са Новом Агробанком у стечају“.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!