Прочитај ми чланак

КЛУБОВИ НА БУЏЕТУ Како Звезда може да плати 700.000 евра уместо 17.000.000 евра?

0

Председник Надзорног одбора Црвене звезде Драган Милошевић огласио се поводом изјаве првог човека клуба Звездана Терзића да је "реалан дуг" Звезде 14 милиона евра, иако према подацима АПР-а износи чак 34,5 милиона евра.

Фудбалски клуб Црвена звезда има споразум са Агробанком, која је у стечају, према којем јој се отписује велики део дуга, открио је Милошевић.

Терзић је тада изјавио „да је једно књиговодствено а једно оно што је у стварности“, а Милошевић је сада открио да црвено-бели имају договор са Агробанком према којем неће морати да плате већи део дуга од 17 милиона евра.

Милошевић верује да би читав дуг могао да буде откупљен од стране страног фонда који откупљује задужења Агробанке, за 700.000 евра, и каже да би шампион Србије морао да, у најгорем случају, исплати 6,8 милиона евра у пет годишњих рата на име дуговања.

„Имам причу коју помињем о коферу, у једном моменту је Звезди било потребан кофер од 55 милиона евра, можда и више, јер су се после појавила нова потраживања, попут Ћаласана, Горана Друлића и 20 неких потраживања из претходног периода. Али, да смо имали кофер од 55 милиона евра, ми у том тренутку не бисмо дуговали ни један једни динар“, изјавио је Милошевић и додао:

„Данас, на начин на који имамо склопљен аранжман са Агробанком и још једном великом банком. Имамо склопљен аранжман у коме је дуг 6,8 милиона евра, камате су отписане. Од септембра 2020. године крећу рате, у пет годишњих једнаких рата треба да се исплати тај дуг. Пре споразума је укупни дуг са каматама према Агробанци био 17 милиона евра“.

Председник Надзорног одбора је затим објаснио у каквом је стању поменута Агробанка и како то утиче на Звезду.

„Агробанка се сада налази под контролом Агенције за санацију, стечај и ликвидацију. Агробанка је отишла у стечај, све своје дугове наплаћују по принципу да се све камате отписују, бавимо се само главним дугом. Звезда би са 100 % давања била негативан случај, јер сам прилично сигуран да ниједан дужник Агробанке није платио 100 % главног дуга. 200 милиона квалитетнијих потраживања Агробанке су отишла по цени од 11,29 одсто. Токолико су купљена од стране страног фонда, то су најквалитетнија потраживања која је Агробанка имала, где постоје стабилне хипотеке.

„За Звезду је чак и неповољно да врати 6.8 милиона евра. Потписали смо тај споразум, јер тај основ споразума, кад неко буде купио наша потраживања, та цифра од 6,8 милиона евра је основ за преговоре са тим повериоцем колико ћемо ми платити. Да нисмо потписали, остао би 17 милиона евра. Овако је остао 6,8 милиона евра и сада држава ако жели да прода наша потраживања, она ће продати тих 6,8 милиона евра, и то ако буде по цени од 11.29 одсто, то ће бити 700.000 евра. И онда ако сте томе продали за 700.000 евра, и он ако их прода за 1,5 – 2 милиона евра, он је супер прошао. У најгорој ситуацији 1.300.000 евра на годишњем нивоу је цифра коју је Црвена звезда у стању да издвоји данас, раније није могла да издвоји ни један евро за старе дугове. То је та нека процена о којој прича генерални директор“, објаснио је Милошевић.

Он је упоредио некадашњи дуг од 55 милиона евра са данашњим који, како каже, износи више него упола мање.

„Требао нам је кофер од 55 милиона евра, данас нам треба кофер од 25 милиона евра, а до краја године, када све то буде формализовало, неће бити ни 14 милиона евра. Није све то враћено, нешто је отписано нашим преговарачким способностима. нама се сада сви који нам потражују новац јављају после Лиге шампиона, а пре две године их није било ништа. Фудбалском клубу је најважније да испуњава услове за УЕФА лиценцу, не занимају их кредити и дуговања према агентима, већ то да буду исплаћени фудбалери, стручни штаб, држава и други фудбалски клубови“, закључио је Милошевић.