Прочитај ми чланак

Чије паре су Чеда и Динкић потрошили у кампањи?

0

Уједињени региони Србије (УРС) и Либерално-демократска партија (ЛДП) потрошили су у кампањи за недавне парламентарне изборе више новца него што су прикупили, саопштено је из Агенције за борбу против корупције на основу извештаја које су предале те странке.

Заменик председника Одбора Агенције Златко Минић рекао је на конференцији за новинаре да су УРС и ЛДП пријавиле да су за изборе потрошиле више новца него што су прикупиле из буџета, донација и кредита, што је прекршај.

Минић је рекао да је УРС потрошио 458 милиона динара, а прикупио 55 милиона од донација, 105 је добијено из кредита а 54 милиона из буџета (што је укупно 214 милиона), док је ЛДП потрошио 228 милиона а сакупио 80 милиона, углавном из буџета.

Према његовим речима, тај проблем не може да се реши из редовног финансирања или накнадним задуживањем за потребе предизборне кампање, јер је она завршена, нити може да се деси да неко од медија, на пример, отпише дуговања за телевизијске рекламе јер би се то третирало као донација.

Он је додао да, ако се поступак заврши прекршајним казнама против тих странака, суд може да изрекне казне ЛДП-у и УРС-у у распону од новчане до умањења дела средстава која се издвајају из буџета за рад тих странака.

Према прелимираним извештајима о утрошеним средствима у изборној кампањи, Демократска странка потрошила је 468 милиона динара а прикупила је 196 милиона из буџета, 260 од кредита у Развојној банци Војводине, као и 30 милиона од донација.

Српска напредна странка потрошила је 307 милиона динара, а прикупила је 212 милиона из буџета, 48 милиона од кредита, док је остатак прикупила од 2.253 донатора.

Коалиција око Социјалистичке партије Србије потрошила је 187 милиона које је прикупила из буџета и донација, док је Демократска странка Србије потрошила нешто више од 70 милиона, које је прикупила из буџета (68 милиона) и донација.

До сада је поднето укупно 988 извештаја о трошковима изборне кампање за парламентарне, председничке, покрајинске и локалне изборе

Поставља се питање, чије паре су Чедомир Јовановић и Млађан Динкић потрошили у кампањи?