Прочитај ми чланак

ЕПИДЕМИЈА ПО СРБИЈИ: Критично више особа, у Зајечару већ умрле три особе!

0

grip3

На Инфективну клинику у Нишу у понедељак поподне, примљене три особе, међу њима, сасимптомима грипа и у стању измењене свести, седамнаестогодишња девојка у петом месецу трудноће.

На Инфективну клинику у понедељак поподне, са симптомима грипа и у стању измењене свести, примљена је седамнаестогодишња девојка која се налази у петом месецу трудноће. Лекари кажу да је, иако још није потврђено да болује од грипа, примила неопходну терапију, да је њено стање стабилно и да ће због другог стања бити урађене све потребне анализе.

НОВОПАЗАРКА УГРОЖЕНА

Пацијеткиња из Горњег Милановца, стара 60 година, са тежим обликом грипа примљена је у уторак у Инфективну клинику крагујевачког Клиничког центра. Како кажу у овој здравственој установи, она је примљена у лошем стању и прикључена је на респиратор. У јединици интензивне неге одраније се налазе још три пацијенткиње које су на респираторима. Стање две пацијенткиње је стабилније, док је жена средњих година из Новог Пазара и даље животно угрожена. (М. Л.)

Пре два дана трудница у деветом месецу из Алексинца, са симптомима грипа, после успешне терапије отпуштена је на кућно лечење.

Млада трудница пореклом са Космета је, како наводе надлежни са Инфективне клинике, због повишене температуре и губитка свести, из Алексинца где је била у посети родбини, хитно пребачена у Ниш.

– Ми још нисмо утврдили да ли болује од грипа, јер је она температуру имала неколико дана пре доласка, али смо јој одмах дали „тамифлу“, и сместили је на клинику – каже проф. др Жарко Ранковић, директор Инфективне клинике.

– С обзиром на то да је губила свест, поред свих анализа које следе, урадићемо и магнетну резонанцу не би ли утврдили узрок, али оно што је важно, јесте то да се она осећа боље, а да је тренутно стабилно.

Осим ње, у понедељак увече примљене су још две особе, које су имале озбиљније симптоме.

До сада је на нишкој клиници потврђена само једна дијагноза грипа изазваног вирусом АХ1Н1 и то код 43-годишње пацијенткиње из Књажевца која је већ неколико дана прикључена на респиратор.

Осим ње, на апарат за вештачку вентилацију прикачена је и медицинска сестра из Лебана, која због озбиљности стања није могла сама да дише.

ЕПИДЕМИЈА

Начелник Центра за контролу и превенцију заразних болести Завода за јавно здравље у Ћуприји, др Весна Стефановић, изјавила је да је проглашена епидемија грипа на територији Поморавског округа, који чине Јагодина, Ћуприја, Деспотовац, Параћин, Свилајнац и Рековац, али да нема места паници. Биће забрањена посета болесницима у општим болницама, уз препоручене мере превенције, личну хигијену, избегавање загушљивих просторија, а треба појачати исхрану богату витаминима. В. Н.

ТРОЈЕ УМРЛО У ЗАЈЕЧАРУ

– Жена стара 62 године и два мушкарца од 60, односно 43 године, преминули су, у протекле две недеље, у зајечарској болници од тешке упале плућа, изазване вирусом типа А – потврдио је др Јован Стевановић, директор зајечарске болнице.

– Пацијенти који су преминули нису били вакцинисани против грипа, а сви су имали и додатна обољења која су допринела смртном исходу.

– Из предострожности смо донели одлуку да, до даљег, забранимо посете на одељењима гинекологије, педијатрије и интензивне неге. (Љ. Т.)

(Вечерње новости)