• Почетна
  • СВЕТ
  • Словени
  • УКРАЈИНА: Руска оклопна возила ушла у Севастопољ, Русија не даје паре (из часа у час)
Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Руска оклопна возила ушла у Севастопољ, Русија не даје паре (из часа у час)

0

rr

Тренутно је Украјина подељена држава – западни и северни део подржава прозападне пучисте, док је источни и јужни окренут Русији и одбија да призна нову побуњеничку власт у Кијеву.

Иако је Скупштина Украјине (Рада) у сталном заседањи, те доноси свакодновно нове законе, скоро пола њених посланика одбија да узме учешће у раду такве револуционарне скупштина, тако да се њене одлике не спроводе на територији целе Украјине.

Општа је оцена да је овакво стање неодржаво.

21: 15 Русија нема обавезу да исплати Украјини нову траншу кредита

Русија нема правну обавезу да исплати наредну траншу кредита Украјини, који је прошле године договорен са опозваним украјинским председником Виктором Јануковичем, упозорио је данас заменик руског министра финансија, Сергеј Сторчак.

„Немамо правну обавезу да исплатимо преостала средства. Оно о чему ми говоримо јесте нова рунда преговора и нови уговори. У којој форми ће ти уговори бити, то ће време показати“, изјавио је Сторчак за руску телевизијску станицу „Русија 24“, а преноси Франс прес.

Прва транша од три милијарде долара је реализована, али је Русија затим замрзла исплату наредне транше од две милијарде долара због кризе у Украјини. Према споразуму који су 17. новембра прошле године потписали руски председник Владимир Путин и Виктор Јанукович, Русија је обећала Кијеву до краја ове године кредит у вредности од 15 милијарди долара.

20: 45 Русија: Имамо доказ да су хаос у Кијеву изазвали екстремисти

Руско Министарство спољних послова, саопштило је данас да ће Европској унији и ОЕБС-у послати видео снимак, као доказ да су екстремисти изазвали хаос и пустошење у Кијеву.

„Веома смо забринути због тога што се дешава у Украјини, а нарочито због начина на који Запад коментарише ту ситуацију и покушава да утиче на њу“, наводи се у саопштењу Министарства објављеном на Фејсбуку. „Западни медији најрадије не би да расправљају о чињеници да су протесте организовали екстремисти. Европске структуре можда не знају како екстремисти, који се представљају као цивили, функционишу“, закључује руско министарство.

krim ruska oklopna vozila6602_v4 big

У међувремену, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, позвао је генералног секретара Савета Европе Торбјорна Јагланда да заузме непристрасан став према ситуацији у Украјини, пренела је „Русија данас“, после телефонског разговора двојице званичника.

„Ситуација у Украјини била је главна тема двојице званичника. Сергеј Лавров је изразио забринутост због немира у Украјини, које су изазвале крајње десничарске, профашистичке организације, угрозивши мировни споразум потписан 21. фебруара, као и мир, стабилност и безбедност друштва и народа“, навело је руско Министарство спољних послова.

Словачка није спремна на масовни талас украјинских миграната

Крајњу забинутост због ситуације у Украјини изразио је крајем прошле недеље СБ Словачке и председник Иван Гашпарович. Према мишљењу локалних аналитичара, Словачка није спремна на масовни талас украјинских миграната, ако до тога дође.

А шта мисле становници словачких региона који се граниче са Закарпатјем рекао је у интервјуу за Глас Русије старешина села Вишне Немецке Јозеф Фанко:

Овде је погранични прелаз са Ужгородом. Ми смо мало село, свега 234 становника. Наравно, интересује нас све што се дешава сада у Украјини. Ми смо фактички стално са Украјинцима. Сваког дана идемо – они код нас, ми код њих. И граница је за нас пре кочница у комуникацији. Имамо у селу Украјинце који су се овде преселили. Чује се украјински, све време долазе Украјинци, имамо осећај да живимо у Украјини. Знамо лично оне који живе близу границе, поздрављамо се кад се видимо. И наравно, хтели бисмо да им пожелимо у овом тешком тренутку срећно разрешење ситауције.

Шта се десило у Кијеву: револуција или државни удар?

По мени људи су до грла сити власти Јануковича. Украјина је у суштини богата земља, између осталог захваљујући свом транспортном систему, рудама, индустрији. Уз такав потенцијал њени грађани би могли да имају солидан живот. Али тамо је ужасна подела између богатих и сиромашних. Средње класе нема. Пре или касније ова неправда је морала да доведе до друштвене експлозије.

Не плашите ли се нестабилности на граници, прилива миграната?

Словачки политичари се врло плаше да ће преко границе кренути илегалци. Мислим да не треба очекивати велику најезду. Неки људи ће почети да траже политички азил. Али то неће бити за нас велики проблем.

Да ли се предузимају додатне мере безбедности на граници?

Полиција је у приправности. Сада бележимо интензиван саобраћај на прелазу. Ако је раније било возила са таблицама Закарпатја, сада су скоро сва са кијевским. Много таквих возила иде у Словачку.

Када настаје нешто слично, у престоници и на лицу места ситуација је увек различита. Пре 25 година, када је била плишана револуција, Братислава је кипела, а на истоку Словачке људи су били у недоумици шта се тамо у центру дешава. Да ли ће Украјина сачувати целовитост? Мислим да хоће.

Украјинска економија је у дубокој кризи. Да ли ЕУ треба да пружи Украјини помоћ?

Све ће зависити од саме Украјине. Ако она изрази жељу да се интергрише у ЕУ, тада се може помоћи. А ако не, нема зашто да се помаже!

20:00 Пучисти покрећу политички мотивисане судске процесе

За бившим председником Украјине Виктором Јануковичем је расписана потерница због сумње да је починио убиство с предумишљајем. Суд је донео одлуку о његовом задржавању. То је данас новинарима саопштио в.д. државног тужиоца Украјине Олег Махницки.

„За Јануковичем је расписана потерница. Члан закона – масовно убиство људи под отежавајућим околностима “, изјавио је он.

Према речима Махницког, одлука суда о задржавању и позивању Јануковича у суд је стигла. Махицки је, такође, саопштио да је потерница расписана и за бившим државним тужиоцем Виктором Пшонком.

19: 15 Украјина смањила увоз руског гаса пет пута

„Нафтогаз“ је на дан 24. фебруар смањио куповину руског гаса 5,25 пута, до 28 милиона кубних метара дневно. То је саопштио Реутерс, позивајући се на анонимне изворе.

Према информацији агенције, „Нафтогаз“ је постепено смањивао куповину последњих неколико недеља. Дневни експорт на дан 1. фебруара је износио 147 милиона кубних метара.

19:00 Проглас Десног сектора

Десни сектор је Русима који живе у Украјини и Украјинцима који говоре руским језиком поручио “како украјински револуционарни национализам није идеологија мржње против руског народа и да њихов непријатељ није руски народ, него империјалистичка Москва”.

“Наш је став да се Руси, као и представници других националних мањина, уклапају у методологију Степана Бандере који је тврдио да су нам браћа сви они који нас подржавају у државотворној борби украјинског народа. Ми их позивамо да нам се придруже и бити ћемо толерантни према онима који признају наше право да у нашој земљи будемо господари своје судбине. Непријатељски смо расположени према онима који нам то право оспоравају. Верујемо да је дерусификација Украјине поштен и нужан процес. Ми у редовима Десног сектора вршимо војну обуку родољуба и свих оних који ће кренути у борбу против највећег непријатеља наше домовине, а то је Русија”, стоји у прогласу Десног сектора. ВИШЕ О ОВОМЕ ПРОЧИТАЈТЕ – ОВДЕ.

Anti-government protesters hold shields as they guard the Ukrainian Parliament building in Kiev

18: 25   Руски БТР у центру Севастопоља 

– Руско оклопна возила БТР се појавила су се код Дома Москве у Севастопољу. Они припадају Црноморској флоти Руске Федерације. Према вестима портала „Севастопољ“, БТР треба да ојача заштиту руских објеката Црноморске флоте.

Извор близак руководству Црноморске флоте, потврдио је да „заиста постоје активности у оквиру антитерористичких мера за јачање заштите објеката Руске Федерације, преноси “ Интерфакс „


18: 00
   МСП Француске: Потребно је привући Русију ради проналажења излаза из кризе у Украјини

 –  Потребно је привући Русију ради проналажења излаза из кризе у Украјини, изјавио је данас шеф француске дипломатије Лоран Фабиус говорећи на расправи у Народној скупштини.

Одговарајући на питања посланика, шеф француске дипломатије је упозорио на различите ставове страна. „Украјина није у Европској унији, али је део Европе“, рекао је Фабиус. Министар је истовремено јасно истакао да ЕУ треба заједно са Москвом да тражи излаз из украјинске кризе. „Ми морамо да сарађујемо са Русијом“, рекао је министар.


17: 35
   МСП РФ ће обезбедити видео доказе како су екстремисти проузроковали хаос у Кијеву 

–  Министарство спољних послова Русије је саопштило да ће обезбедити ЕУ и ОЕБС-у видео доказе како су екстремисти проузроковали хаос и разарања у Кијеву.  „Ми смо дубоко забринути због онога што се дешава у Украјини и посебно, према томе како запад коментарише ситуацију и како покушава да утиче на њу“, саопштено је у МСП-у.

„Западни медији не воле да причају о томе да су нереди у организацији екстремиста. Можда управљачке европске структуре не знају како екстремисти, представљају себе као „цивилне“ акције. „

16: 36   Турчинов забринут због „знакова сепаратизма“ на Криму и упозорава на кажњавање 

–  „Вршилац дужности“ председника Украјине Александар Турчинов је рекао да је веома забринут због „знакова сепаратизма“ на Криму где је претежно руско говорно подручје. Турчинов је упозорио да је то претња територијалном интегритету земље, рекавши да ће свако ангажован у „сепаратистичким“ активностима бити кажњени. Демонстранти на јужном полуострву одржавају митинге јер је председник Виктор Јанукович свргнут. Руска црноморска флота је стационирана из Севастопољу, који се налази на југозападном делу полуострва. Јуче је Алексеј Чалов, руски држављанин, постао нови градоначелник Севастопоља пред више од 50.000 људи на илици.

16:30 Праведна Русија:Руски држављани у Украјини могли би да се нађу на мети напада и прогона

Лидер партије Праведна Русија Сергеј Миронов рекао је да би свим грађанима Украјине који затраже држављанство Русије требало одобрити захтев по поједностављеној процедури у року од највише шест месеци. Миронов је изразио бојазан да би руски држављани у Украјини могли да се нађу на мети напада и прогона, предлажући да им се пружи заштита полиције, јер су већ обелодањени спискови “непријатеља народа” које је начинила нова украјинска власт.

karta-krima

16:15 Руски комунисти: Заштити Крим од украјинских фашиста

Депутати су, практично, започели су припреме да заштите Крим од „политичког Чернобиља“, како је рекао лидер комуниста Генадиј Зјуганов, тако да истовремено док апелују на очување целовите Украјине, не одбацују сасвим могућност да Крим припоје Русији. Зјуганов је оценио да “украјински фашисти не би требало да управљају на Криму и у Севастопољу”, рекавши да политичка ситуација у Украјини није ништа мење опасна од чернобиљске хаварије.

16-:10 Жириновски предложио закон који би Украјинцима дао руске личне карте

Лидер Либерално демократске партије Владимир Жириновски изјавио је данас да би руска лична карта за становнике Украјине могла да буде гарант њихове заштите од стране Русије.

„Свима који желе треба одмах дати руску личну карту. И Украјинцима дати – уверавам вас да ће многи Украјинци зажелети да постану држављани Русије“, рекао је Жириновски на седници Државне Думе.

Он се заложио да Русија о томе заузме званичну позицију. Навео је да је ЛДПР већ предложила закон којим би се обезбедило давање личних карата Украјинцима, додајући да тај закон треба хитно усвојити и максимално упростити давање држављанства.

ukrajina rusenje spomenika.si

15: 50 Кличко ће се борити за место председника Украјине

Лидер партије Удар Виталиј Кличко је потврдио своју одлуку да се кандидује за место председника Украјине.

Путин украјински дуг преко Кинеза увалио Америма

Уколико Кијев почне да се извлачи из договора са Русијом, Москва може украјинске „еврообвезнице“ да прода Кинезима, који ће то платити америчким дужничким обвезницама, тако да би на крају највеће губитке могла да сноси Америка
Недавна велика прес конференција Владимира Путина била је отворена питањима о „московским споразумима“ са Украјином склопљеним 17. децембра, који су, између осталог, пружили Кијеву кредит од 15 милијарди долара.
Један украјински новинар упитао је председника Русије:
„Ових 15 милијарди, да ли је то `цена` украјинског одустајања од придруживања Европској унији?
Колико сте спремни још да платите?“
Путин је, насмејавши се, одмах иронично одговорио:
„А колико Вам треба?!“
ВИШЕ О ОВОМЕ ПРОЧИТАЈТЕ – ОВДЕ.

„Ја ћу се кандидовати за место председника Украјине, јер сам сигуран да се у Украјини у потпуности морају променити правила игре. Мора да постоји правда. Ја тачно знам да се то може постићи“, рекао је политичар новинарима.

Врховна рада је расписала ванредне председничке изборе за 25. мај. Предизборна кампања је почела 25. фебруара.

15:05 Рада одлучила да се Јануковичу суди у Хагу

Врховна рада Украјине је признала надлежност Међународног кривичног суда у Хагу у вези са злочинима против човечности почињеним од стране високих званичника. За ову одлуку су 25. фебруара гласала 324 посланика.

Парламент ће затражити од суда да председника Виктора Јануковича позове на одговорност за злочине против грађана у време акција протеста. У суду су изјавили да за сада нису добили од Украјине захтев о почетку кривичне истраге.

14: 30 Уклоњен споменик руском војсковођи Кутузову

Биста прослављеног руског војсковође Михаила Кутузова је у понедељак уклоњена у граду Броди (Лавовска област), на западу Украјине. Уклањање споменика су пратили локални посланици и становништво уз повике „Слава Украјини!“, „Слава херојима!“. Према непровереним информацијама, на месту овог споменика ће бити постављен споменик у знак сећања на погинуле хероје Мајдана.  ВИШЕ О ОВОМЕ ПРОЧИТАЈТЕ – ОВДЕ.

13:34 Црвена звезда, симбол бившег СССР-а, скинута је са зграде парламента

Украјинска комунистичка партија истиче како су забринути због „анти-комунистичке психозе у земљи“. Подсетимо, широм земље такође су срушени бројни споменици.

13:11 Ештон у Кијеву: Паре само преко ММФ-а

ЕУ министарка спољних послова, Кетрин Ештон, налази се у Кијеву – истакла је како нова пучистичка прозападна Влада – која тек треба да буде израђена – мора спровести економске реформе у складу са упутима Брисела. О детаљима финансијске помоћи Украјини која се налази на рубу банкрота није говорила, но истакла је да ће ЕУ по том питању сарађивати са ММФ-ом.

12: 30 Лавров о медијској цензури проевропских пучиста у Украјини

Забрана емитовања руских канала у Украјини ће озбиљно нарушити слободу говора, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Ми знамо да постоје предлози за забрану емитовања на територији Украјине оним компанијама из земаља које нису учеснице европске конвенције о радиодифузији. Русија није учесник те конвенције, али нам то не смета да се емитујемо по целој Европи, у свакој земљи ЕУ. Ако се у Украјини донесе одлука о забрани, то ће бити озбиљно рушење слободе говора“, рекао је Лавров.

Министар иностраних послова Русије је још и додао да Москва се не меша у ситуацију у Украјини и очекује исто од других земаља, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Ми смо потврдили нашу принципијелну позицију немешања у унутрашње послове Украјине. Надамо се да ће се сви држати сличне логике“, рекао је министар.

 

gruzija nato080

САД намеравају да „приволе“ Грузију у НАТО

Светски медији, политички и јавни кругови заузети су разматрањем драматичних догађаја у Украјини. Истовремено, сазнаје америчка штама, САД намеравају да искористе гужву и да заузму одлучнији став поводом увлачења Грузије у НАТО.

Такав сценарио ће само заоштрити ситуацију на Кавказу и односе Русије са алијансом, уверени су експерти. Ипак Вашингтон у геополитичком заносу и жељи да контролише важан део постсовјетског простора одавно не слуша овакве аргументе.

Идеолошки напад на Тбилиси врши се у најмање два правца. Са једне стране европски стратези у овкиру програма Источно партнерство покушавају да укључе Грузију у такозване европске вредности, без пружања било каквих реалних повластица и права. Једини циљ ове политике је коначно одвајање грузијске државе од Русије и максимално ширење свог утицала у региону. Са друге, Вашингтон активизира покушаје да увуче Грузију у Северноатлантску алијансу. Резултате сличних напора 2008. године већ је у пуној мери осетило на себи становништво Јужне Осетије, подвргавши се жестоком нападу грузијских војника, обучених и наоружаних уз непосредно учешће НАТО-а.

Украјински догађаји у вези са тим повољна су позадина за овакав посао. Сва пажња активног дела међународне заједнице концентрисана је на даљу судбину Украјине, и у таквим условима другим геополитичким пројектима се може бавити без сувишне, непотребне буке. Тим пре што је грузијске власти умесно заплашити украјинским сценаријем и изјавити: само са нама биће све мирно и тихо.

У писму државног секретару САД Џону Керију које је недавно потписало неколико десетина парламентараца из демократске и републиканске партије, указује се да су САД и њихови савезници достигли критичну тачку у којој је неопходно гарантовати значај и виталност НАТО-а убудуће. Једна од таквих гаранција управо јесте чланство Грузије, као и Украјине у алијанси. Шта више, Барак Обама и његови штићеници већ много пута су у званичним документима фиксирали ове задатке, подсетио је политиколог Владимир Козин.

Врата остају отворена, изјављивало се на свим последњим самитима. И поводом догађаја у Украјини појављује се посебна узнемиреност: јер тамо су на власт дошле националистичке снаге. Политика Вашингтона ће довести до компликације односа Русије са САД, Грузијом и Украјином, ако оне постану пуноправне чланице НАТО-а. Пракса пријема других држава које су раније улазиле у састав СССР или Варшавског блока, показала је да оне потпуно мењају војне и војно-техничке планове. Почиње талас антируских појава. Пред нашим границама се изводе масовни маневри. У целини атмосфера односа Русије и НАТО-а, као и нових чланица алијансе, крајње се погоршава.

При томе не може да се не истакне да се простор алијансе већ осетно приближио територији РФ. Без обзира на вишеструка уверавања да Запад не планира да се шири на рачун руских интереса. Ту, како се каже, један пишемо, два памтимо. А можда и целих десет. Јер снаге опште намене, противракетна средства и тактичко нуклеарно оружје управо су онај ресурс који се појавио код НАТО-а на територији нових земаља чланица. Што се тиче Грузије, она у том контексту неће бити изузетак. У писму парламентараца између осталог стоји конкретан позив државном секретару САД да се заложи да се Грузији на редовном самиту НАТО-а већ у септембру ове године пружи акциони план за њено прируживање војном блоку. Вероватно ће у том плану бити и тачка о појави америчких противракетних срестава на грузијској територији. Ево шта је тим поводом рекао главни уредник информационо-аналитичког издања Геополитика Леонид Савин.

Ступање Грузије у НАТО несумњиво ће приблизити границама Русије размештање страних база. То ће се врло негативно одразити на стабилност и безбедност региона у целини, пошто Јермениј апланира да ступи у Царински, затим у Евроазијски савез и размештање у близини НАТО специјалних одреда и технике омогућиће им да контролишу територију. Уз то у саставу НАТО-а Грузија ће опет покушати да врати Абхазију и Јужну Осетију у своју државу.

Јасно је да Русија треба некако да реагује на далекосежне планове западних политичара. А они су заинтересовани пре свега за то да Москва предузме неке непромишљене кораке како на Кавказу, тако и у Украјини. то ће дати основе за покушај да се Руска Федерација дискредитује на међународном нивоуу. Између осталог, како је показала историја са Сиријом, Москва је у стању да води осмишљену и што је најважније врло ефективну геополитичку игру.

11:00 Украјина: Русија почела да издаје пасоше на Криму/медији

Руске власти на Криму почињу са издавањем пасоша по убрзаној процедури, преносе украјински медији, позивајући се на посланика Државне думе РФ Леонида Слуцког, који је стигао у посету Симферопољу. ВИШЕ О ОВОМЕ ПРОЧИТАЈТЕ – ОВДЕ.

A general view of Ukraine's parliamenti

10:00 Мајдан формулисао критеријум поверења за будућу владу

Са захтевом, који садржи критеријум за бирање чиновника, је изашао такозвани Круг народног поверења Мајдана. У захтеву се, између осталог, говори да чланови владе народног поверења не могу бити људи, који су радили у администрацији председника Јануковича.  Такође, је предложено да се забрани рад на руководећим местима у влади учесницима списка „Сто најбогатијих људи Украјине“.

„Влада мора бити формирана од признатих професионалаца са чистом репутацијом, а не од партијских функционера“, каже се у захтеву.

09:00 Бела кућа „брине“ о Украјини

Бела кућа позвала је на формирање техничке владе у Украјини како би се обезбедила прелазна власт до избора у тој земљи.

Портпарол америчког председника Барака Обаме, Џеј Карни рекао је да Виктор Јанукович, смењен у суботу у парламету, „у овом тренутку не управља активно земљом“. Он је додао и да Вашингтон не зна где се Јанукович налази.  Карни је рекао и да је парламент изабрао новог председника Олександра Турчинова „на законит начин“. „Радимо са Украјином и нашим европским партнерима, као и са Русијом, како бисмо подржали ненасилан процес, који ће одговорити на тешкоће са којима Украјина мора да се суочи“, рекао је он.

Он је поменуо „неопходност да се формира вишестраначка коалициона влада, влада технократа која би могла да помогне Украјини да донесе важне одлуке које се намећу, пре свега у привредном и финансијском домену“.

(Глас Русије, Србин.инфо, РТ, Агенције)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!