Прочитај ми чланак

ТЕНЗИЈЕ ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА УКРАЈИНИ: У Кијеву васкрсава фашизам, Крим се наоружава (Видео)

0

ukrajini-i-dalje-prijeti-rat-uskrsnuce-nacifasizma-u-kijevu-nece-proci-bez-otpora-krim-se-naoruzava_2466_28

(Н. Бабић)

Украјини и даље прети рат – васкрсење нацифашизма у Кијеву неће проћи без отпора, Крим се наоружава.

Без обзира на сва обећања нове украјинске власти (врло упитног легитимитета оп.а.) која наглашава „како жели добре односе са Москвом, упоредо са безусловним евроитерграцијама Украјине, ситуација у овој држави се развија управо у смеру како су предвиђали руски интелектуалци окупљени у Изборск Клуб – сад је већ свима јасно да опозициони лидери не успевају држати под контролом украјинске профашистичке снаге.

Десни сектор: „Украјину морамо дерусифицирати, а методологију нам је већ дао Степан Бандера“

Руски портал Politonline.ru преноси изјаву лидера Десног сектора који говори о „потреби де-русификације Украјине“, а да ће се то догодити, уколико неспособни Кличко и Јатсенијук дођу на власт, 12. фрбруара у меморандуму „Спасимо Украјину“ упозоравали су руски академици.

Треба нагласити како су Десни сектор (Правиј сектор) и Самоодбрана Евромајдана једине оружане формације данас у Кијеву, будући да су се снаге безбедности и специјалне јединице Беркут повукле у граду Севастопољ на Криму, где их је локално становништво дочекало као хероје.

Угледни аналитичар Eric Draitser зa Global Research пише „како је у овом тренутку у Украјини у току ускрснуће нацифашизма, а међународна заједница се понаша једнако као и ’30-их. година прошлог века“.

Десни сектор је Русима који живе у Украјини и Украјинцима који говоре руским језиком поручио „како украјински револуционарни национализам није идеологија мржње против руског народа и да њихов непријатељ није руски народ, него империјалистичка Москва“.

„Наш је став да се Руси, као и представници других националних мањина, уклапају у методологију Степана Бандере који је тврдио да су нам браћа сви они који нас подржавају у државотворној борби украјинског народа. Ми их позивамо да нам се придруже и бити ћемо толерантни према онима који признају наше право да у нашој земљи будемо господари своје судбине. Непријатељски смо расположени према онима који нам то право оспоравају. Верујемо да је дерусификација Украјине поштен и нужан процес. Ми у редовима Десног сектора вршимо војну обуку родољуба и свих оних који ће кренути у борбу против највећег непријатеља наше домовине, а то је Русија“, стоји у прогласу Десног сектора.

Како отприлике изгледа њихова „дерусификација Украјине“ види се из споменика руским великанима који се руше диљем земље, а самовољу фашистичких хорди људи трпе само због етничке припадности, отвореног симпатизирања Октобарске револуције или победе над нацифашизмом, што је ових дана постало изузетно опасно. Као примјер и опомена по интернетским страницама кружи слика наводног премлаћивања старице која се, наводно, упутила поставити цвијеће под Лењинов споменик, а чиме су се на интернетским страницама хвалили  припадници профашистичких скупина Десни сектор и Самообрана.

Desni sektor5738_4978_e

Глас Русије јавља да су 22. фебруара у граду Харкову представници подручја на југоистоку Украјине, Аутономне Републике Крим и Севастопоља одржали конгрес и најавили спремност да преузму пуну власт и подрже уставни поредак, а становнике су позвали да се наоружају и придружи се одредима Народне заштите.

На конгресу је усвојена резолуција у којој стоји: „Ми, локалне власти на свим разинама, Врховно веће Аутономне Републике Крим, регија Севастопољ одлучили смо да преузмемо пуну одговорност за осигуравање уставног поретка и права грађана на свом подручју“.

„Позивам све посланике да стварају одреде Народне обране у сваком од насеља. Ми не можемо ићи ненаоружани у борбу против екстремиста. Ово је жалосно. Ми се морамо да боримо против оних који су преотели власт, против унука оних који су поражени 1945.“, рекао је судионик конгреса у Хракову, Евгенy Зхилин.

Позив на организирање наоружаних одреда Украјину свакако може одвести у грађански рат, што је можда најцрњи сценариј, али су становници и представници локалне самоуправе на југоистоку Украјине одлучили како не могу мирно да седе и чекају што ће се догодити, поготово након извјештаја који говори да је у Кијеву 10 000 наоружаних бораца, од чега су 5 000 странци.

„У средишту Кијева је заправо страна војска – добро обучена, наоружана, одлучна и добро плаћена, а њихов број се према нашим подацима креће око 5000 људи. Укупно је мобилисано око 10 хиљада људи, а тих пет хиљада је спремно узети оружје и кренути по наређењу“, 20. фебруара је изјавио челник кримског парламента, Владимир Константинов.

У самом Севастопољу је 23. фебруара, одржан велики скуп на којем се окупило 50 000 људи који су тражили помоћ Русије и осудили „нацистичку идеологију коју следи нелегитимна влада у Кијеву“.

Крим је подигао руску заставу

Руска Правда пише како су на Криму, Харкову и у Севастопољу, али и Керчи, другог по величини града на Криму, одбацили све одлуке „ЕвроМајдана“ и одлучили успоставити контролу у тим градовима. Озбиљних сукоба није било, а на хиљадее људи се на Криму окупило и поручило како покрет ЕвроМајдан код њих неће проћи. На последњем скупу у Керчу, гдје се под заставама Светог Ђорђа окупило неколико хиљада људи, узвикивале су се пароле : „Срамотна интервенција“, „Не ЕвроМајдану“, „Беркут – Хероји“, „Крим за мир“ и „Фашизам неће проћи!“.

Организатори митинга су позвали становнике да буду спремни да ступе у народну милицију и оформили су седиште за размјену информација. У Севастопољу се мушкарцима делило оружје и давала упуства о руковању, те пунктове које требају да запоседну.

„Предлаже се да се ревидира уговор о поклањању Крима Украјини и да се полуострво врати Русији, чија се химна певала током скупа“, пише локални портал KERCH.com.ua..

Када су се појавили представници извршног одбора града Керча, демонстранти су узвикивали „Керч, Крим! Желимо у Русију“. Градоначелник Керча, Олег Осадачиј, окупљенима је поручио: „Ми разумијемо што се данас заправо ради. Ја не желим бити талац политичке ситуације и радимо оно што можемо да учинимо. Они заговарају јединство Украјине, а ја поручујем да сам с вама у последњих 17 година и тако ће и остати“.

Демонстранти су градоначелнику понудили да на зграду градске управе подигне руску заставу, али је он захтијевао да се подигне застава Крима и додао „како неће толерисати никакав екстремизам и да ће актуална власт свима да осигура нормалан живот.“.

„Ми ћемо да формирамо седиште народног отпора и желимо да радимо паралелно с градским властима“, рекао је организатор скупа који је на крају ипак успио скинути украјинску заставу и на згради је извјешена руска тробојница.

„Позивам све посланике да поштују легитимност политичких одлука. Данас је опозван, потом изабран нови председник, али овај поступак који проводи Врховна Рада није легитиман“, рекао је заменик Већа министара Крима, Рустам Темиргалијев, те додао „како су на прилазима Симферополу и Севастопољу барикаде које ће спречити улазак екстремиста из Десног сектора“.

У Севастопољу је локална саобраћајна полиција забиљежила постављање протутенковских јежева, а бивши управитељ Крима је прогласио законско право на одцепљење од Украјине и о томе извијестио међународну заједницу.

Руска Правда упозорава „како треба имати на уму да је нова (?) влада Украјине најавила обуставити слање новца источним регијама, а њихови радикални партнери у влади су обећали да ће провести дерусификацију земље“.

„Данас се у Кијеву слави Степан Бандера, а будућност југоисточних украјинских регија је посве неизвјесна. Такозвани нови украјински парламент је усвојио закон којим се забрањује руски језик као други службени језик у земљи и ограничава емитирање програма на руском језику“, пише Политонлине.ру и закључује „да њихова слобода и демократија ваљда морају бити такви“.

Цитирајући Интерфакс и Итар-Тасс, руски портал Вести.ру јавља како је Олег Тјахнибок упутио у процедуру закон којим ће се у потпуности забранити емитирање руских медија „јер искривљују стварну слику о ситуацији у Украјини“, а његов заменик ван закона жели ставити и Странку регија и Комунистичку партију Украјине.

sevastopolj_603_7884_e

Руски портал Известиа.ру (Известия) је провео истраживање јавног мнијења у Русији и наводи како већина руских грађана (око 60%) вјерује да је Крим руски територија, док регију Калининград за руску територију сматра чак 85% испитаника. У петак, 21. фебруара украјински парламент је у хитну процедуру упутио расправу о Криму и било је говора могућој одлуци Руске Федерације да Крим стави под своју заштиту.

Николај Колесниченко из Партије региона је на расправи предложио да Крим треба припојити Русији.

„Ако се стање не стабилизира, не поправи, ми становници Крима ћемо да поставимо питање његовог повратка Русији и молим вас да ме подржите у томе“, рекао је Колесниченко и неки су посланици одговорили пљеском, док су други бурно негодовали.

Први човек кримског парламента, Владимир Константинов, у случају погоршања стања у земљи не искључује одвајање Крима од Украјине.

„Будући да се држава распада, све је могуће. Не постоји више шанса да се спаси земља и подела Украјине се де факто већ догодила. Може ли се у овим околностима ићи на изборе? Ово није лични став, него се најприје мора угасити пожар у овој земљи. Ако се то не догоди, неће бити ничега што ће спасити Украјину. Крим је један од стубова централне власти, али ако те власти нема, Врховно веће Крима ће као легитимне признавати само своје одлуке. Нама тада једино преостаје да поништимо одлуку совјетског председништва из 1954. године, којом су овлашчења Русије на Криму пренесене на Совјетску Социјалистичку Републику Украјину“, рекао је Владимир Константин.

Валерy Подyачев из Симферопола, иначе координатор Народног фронта „Севастопоља, Крима и Русије“, захтијевао је да се поништити одлука Врховне Владе од 21. октобра 1998. а којом се потврдио Устав Аутономне Републике Крим и осигурало припајање полуострва Украјини.

„Према провереним изворима је 1. 12. 1991. на референдуму више од 54% становника Крима подржало независност Украјине, али тада није било повреде чланка 3. Закона о СССР-у, а он говори да се у случају сецесије од Совјетског Савеза о статусу Крима мора одлучити на засебном референдуму“, тврди Валерy Подyачев.

Кад смо већ код Совјетског Савеза, огласио се и Михаил Горбачов, који је изјавио „како он лично признаје актуалне границе Украјине, као што су то биле и у време ССССР-а“, а додао је „како Украјинци сами морају одлучити о миру и не требају им саветници са Запада“.

Како је у овом тренутку могуће говорити о миру у Украјини када је Десни сектор једина група под оружјем и преотела је политичку борбу с преговарачког стола, па пренијела је на улице. Украјински неонацисти испуњавају свој и сан Степана Бандере који је Украјину желио видети без Руса, Јевреја и све осталих непожељних група. Охрабрени тромесечном подршком Сједињених Држава и Европе, ови фанатици представљају озбиљнију претњу демократији него било тко други данас у Европи. Ако Европа и Сједињене Државе не признају и не желе видети ову претњу, која је сада можда још у повојима, онда када то схвате бити ће прекасно.

Посљедња вијест коју су у подне објавили медији је долазак додатних снага руске војске у Севастопољ. Наводно је данас око 12.оо из ратне луке Темрyук (Русија) у Севастопољ требао стићи брод Црноморске флоте „Николај Филченков“ са 200 наоружаних војника и 328 припадника специјалних јединица руских маринаца. 22. и 23. фебруара су ратни авиони ИЛ-76 из аеродрома Кубинка (Московска регија) у Анапу премештени припадници 45. Специјалне падобранске јединице, а из Сочија је пребачено шест хеликоптера МИ-8.

Данас су представници украјинске опозиције, или власти у Кијеву и западним покрајинама, од Министарства одбране затражили да прати кретање руских војника на подручју Украјине.

„Морамо поднети захтев Министарству обране јер стално пристижу информације о могућем доласку руских јединица на териториуј Украјине“, изјавио је лидер профашистичке странке „Слобода“, Олег Тјyагнибок.

Русија са своје стране и даље тврди како је спремна испунити све споразуме и уговоре с Украјином, али ће наставити сурадњу са сусједном земљом тек када се на темељу Устава формира нова влада.

Руски премијер Дмитриј Медведев је изјавио „како је руски амбасадор у Кијеву покушао смирити ситуацију, али су у Украјини директно угрожени руски интереси, те животи и физички интегритет руских грађана“.

„Легитимитет многих органа власти у Украјини је упитан. Тамо се нема с ким преговарати. Зар се може преговарати с особама с маскама и ватреним оружјем“, рекао је руски премијер Дмитриј Медведев и додао „како му је чудно да нетко може тврдити да је легитимно нешто што је заправо резултат оружаног устанка.“

crnomorska flota41_9965_e

Сви су преплашени – Југоисток посљедња линија обране од нацизма?

Ако сте примијетили, ниједном ријечју нисмо споменули (бившег?!) предсједника Виктора Јануковича и то из разлога што је његова лична судбина посве неважна будући да су ускрснуле авети из прошлости за које је „цивилизирана“ Европа мислила да су ствар прошлости.

Позната аналитичарка Љуба Љулко за Правду пише „како је револуција у Украјини готова, предсједник Јанукович је историја, гувернери поднели оставку и саставила се нова влада која ће управљати као Степан Бандера“.

Чињеница је да је Јанукович политички мртвац и у то нитко не сумња. „Јанукович је историја!“, рекао је градоначелник Харкова, бивши ватрени присталица Јануковича, Генадиј Кернес.

Овакав начин отпора и промена власти у Украјини су неуставни и то тврде готово сви гувернери, а 11 их је дало оставку.

Уплашили су се, подлегли претњама или одмах промијенили уверења, сасвим свеједно. Две ствари су важне. Прво, они су издали Устав и демократију, а друго, сада се мора видети како помоћи онима који подизањем руских застава на градске вијећнице желе зауставити модерни нацизам? Ово је исти нацизам који је Запад, из истих себичних разлога, подржавао ’30-их година прошлог века.

Руска аналитичарка се пита: „Зар се Запад не сећа модерне историје и Југославије?“, а будући да је такво што немогуће, по њеном мишљењу, западне силе у Украјини проводе идентичан сценариј као у Југославији 1990. године.

„Европа не може игнорирати насиље на властитом прагу и то у земљи у којој су људи спремни за улазак у ЕУ“, пише, напримјер, амерички Christian Science Monitor..

„Дакле, да би се супротставила нацизму, Украјини су потребни вође, но гдје их наћи? У Партији региона? Не, ту су сви преплашени“, тврди Љуба Љулко.

„Ми парламентарни посланици смо таоци наших породица. Поготово они посланици који живе на западу Украјине. Они сви раде што им се говори“, рекао посланик Партије региона Вадyм Колешниченко.

Једино гдје је то могуће, то је Севастопољ гдје се у недељу окупило 50 000 људи. Они су исказали своје неповјерење градским властима и Партији региона, те захтијевали да се град заштити од „Бандероваца“. На скупу је прихваћена резолуција да се за градоначелника изабере држављанин Русије, Алексеј Чалy.

То је чин пркоса, јер је од 1992. у Севастопољу забрањено бирати градоначелника на слободним изборима. Он се именује у Кијеву.

„Ми ћемо бранити град и нећемо допустити да било нам било тко диктирауслове, поготово не националисти“, рекао је Чалy.

Кијев додуше истиче европске вриједности и ЕУ као избор. Јулија Тимошенко жели да победи на председничким изборима, што је могуће јер је лукава, али ако се догоди онда ће морати да слуша ратне вође ЕвроМајдана, а за људе на југоистоку Украјине то значи рат. Нажалост, изгледа да је баш то и била намера Запада од самог почетка.

(Адванце, уредио Србин.инфо)