Прочитај ми чланак

Антируска хистерија у Украјини: Уништен споменик чувеном генералу!

0

rusenje

У Украјини је срушен и споменик једном од највећих генерала у руској историји Михаилу Кутузову, који је нанео пораз Наполеону.

Украјински дневник „Кореспондент“ пише да је споменик Кутузову уништен у граду Броди на западу Украјине. Скулптуру су са постоља уклонили општински радници. Постоље је касније уништено.

Према јављању локалних медија, на месту гдје је био споменик Кутузову биће подигнут нови, посвећен погинулима током протеста којим је са власти свргнут председник Виктор Јанукович.

Украјинска националистичка партија „Свобода“, која је имала кључну улогу у протестима у Кијеву, покушава да уклони споменик Кутузову од 2008. године, тврдећи да нема никакве везе са историјом Украјине.

Неистомишљеници националиста истичу да су одлуке Кутузова довеле до тога да Наполеон одустане од повлачења из Русије кроз Кијев, чиме је спречена евентуална пљачка данашње Украјине. Украјински националисти јуче су у граду Стриј, на западу Украјине, уништили и споменик „Совјетски војник“, подигнут у част жртви совјетске војске у борби против нациста у Другом светском рату.

(Вести)