Прочитај ми чланак

Завојско језеро пре и после интервенције ЕПС-а (ФОТО)

0

Због појачане производње струје поједина акумулациона језера у Србији готово "нестају", попут језера Заовине и Завојског.

На друштвеним мрежама појавили су се видео снимци исушених језера, а као разлог корисници наводе појачану производњу струје због „колапса у енергетском систему ЕПС-а“.

Корисници наводе да је ниво воде испод историјског минимума и да се тако прави „девастација животне средине“.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Eko Straža (@ekostraza)

„Готово сва акумулациона језера у Србији су на биолошком минимуму. Главни узрок тога није енергетска криза, већ то што су језера испражњена највећим делом летос, а струја је продата. Иначе, језера су намењена за домаћу потрошњу у случају хаварије како би својим радом надокнадила недостатак струје док се квар не отклони. Али ми ћемо сада ту струју коју је ЕПС извезао и упропастио природу и летњу туристичку сезону, да плаћамо десет пута више“, написао је један од корисника.

Пре нешто више од месец дана корисници друштвених мрежа већ су тада упозоравали на исушивање „бисера Старе планине“ – Завојског језера код Пирота.

Тада су корисници навели да хидроелектрана Пирот наводно не поштује договорени режим рада и да тако угрожава безбедност грађана.

Завојско језеро је вештачко језеро које се налази 17 километара од Пирота на средњем току реке Височице. Настало је 1963. године када је велико клизиште направило природну брану која је касније надвишена изградњом вештачке бране.

Језеро је дужине 17 km, највеће измерене дубине 70 метара и ширине до 300 метара. Одликује се великом чистоћом и прозирношћу воде. Ово језеро је омиљено излетиште Пироћанаца и Нишлија.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Eko Straža (@ekostraza)

Језеро Заовине налази се на Тари на западу Србије и настало је изградњом бране Лазићи на реци Бели Рзав.

Брана Лазићи је висока 130 метара, а највећа дубина језера је 80 метара.