Прочитај ми чланак

Повлаче се демонстранти у Бејруту, премијер позива на изборе

0

Снаге безбедности Либана растерале су демонстранте са Трга мученика ка мосту "Ринг".

Цела улица од Министарства економије до Удружења банака Либана сада под контролом војске, а демонстранти се повлаче ка мосту.

Раније данас демонстранти су заузели зграде Министарства економије, Министарства енергетике, Министарства животне средине, Министарства спољних послова и Удружење банака Либана.

Демонстранти су и запалили Министарство животне средине и Удружење банака Либана.

 

У сукобима демонстраната и полиције погинуо је један либански полицајац, а преко 230 људи је повређено, јављају из либанског Црвеног крста.

Демонстранти, који су се данас окупили у главном граду Либана како би протестовали због смртоносне експлозије која се догодила у уторак, упали су и запалили либанско Министарство спољних послова.

„Ми остајемо овде. Позивамо Либанце да окупирају сва министарства”, рекао је један од демонстраната.

 

Бесни демонстранти позивају на одговорност све корумпиране политичаре и траже оставке свих министара у Влади.

Они захтевају и одржавање превремених парламентарних избора.

“Дајте оставке или висите” слоган је протеста, а до сада “висе” министар за заштиту животне средине, министар финансија и министар спољних послова.

Демонстранти скандирају „Народ жели пад режима“, што је било популарно током побуна у Арапском пролец́у 2011. године.

На транспарентима које носе пише „Револуција. Револуција.” и „Одлазите, сви сте убице“.

 

Раније данас су снаге безбедности покушале да обуздају неке групе демонстраната које су покушале да прескоче препреке којима је затворен пут до зграде Парламента, пре него што је употребила сузавац против њих.

Жестоки сукоби са полицијом се настављају, а на сузавац демонстранти одговарају каменицама.

Демонстрантима није у плану да одустану од борбе против корупције и лошег управљања политичке елите која је деценијама на власти.

Немири у Либану се не смирују од синоћ, а све више људи учествује у насилним протестима против либанских лидера.

Око 10.000 људи окупило се данас на Тргу мученика испред зграде Парламента и седишта Владе Либана на антивладиним демонстрацијама под слоганом “На вешала с њима”.

Либански премијер Хасан Дијаб најавио је данас да ће предложити одржавање превремених избора у тој земљи.

Експлозија у бејрутској луци ове седмице била је повод за наставак демонстрација након готово двомесечне паузе изазване епидемијом коронавируса.

У експлозији је, према најновијим подацима, повређено више од 5.000 људи, више од 300.000 људи остало је без домова, а спасиоци из Либана, Француске, Немачке, Русије и других земаља настављају потрагу за преживелима.

Верује се да је експлозија изазвана пожаром који је захватио залихе 2.750 тона изузетно експлозивног амонијум нитрата, а које су власти оставиле у складишту да стоји годинама упркос поновљеним упозорењима царинских званичника.

Током јучерашње посете председника Француске Емануела Макрона, становници Бејрута су узвикивали “Револуција”, а Макрон је обећао да ће вршити притисак на политичаре да спроведу реформе.

Од среде је на снази двонедељено ванредно стање у главном граду Либана.