ТЕСЛА: Србин родом, Хрват домовином – мит или стварност?

0

Телеграм који је Тесла послао 1936. године у Загреб др Мачеку има свој контекст, али га очигледно сви разумеју како желе.

Порекло Николе Тесле никада није било спорно, бар не онима који се цео свој научни век баве животом и радом великог проналазача.

Ипак, повремено, у хрватској и српској јавности појавило би се нешто што би изазвало полемике о самом Теслином пореклу. На крају, неки би долазили до закључка да је Тесла заправо био космополита.

Ипак, не знају сви да је српски научник 25. маја 1936. године послао телеграм хрватском лидеру Влатку Мачеку у којем је навео како се поноси како српским родом, тако и хрватском домовином.

У телеграму се тачно наводи:

– Једнако се поносим својим српским родом и хрватском домовином. Живели сви Југословени, навео је он.

Такође, у прокламацији државе Илиноис наводи се да је „Никола Тесла био српско-амерички изумитељ, инжењер, хуманитарац и научник.

Интересантно је да је у задарском Српском гласу, где је објављен огроман чланак, посебно истакнуто Теслино српско порекло, као и нескривена жеља „Хрвата да га присвоје и прогласе ‘даровитијем Хрватом'“.

Непознати аутор текста жестоко се обрушио на тврдње да је Тесла хрватског порекла.

– Нашој браћи Хрватима је све мало. Никако се не може зајазити њихова прождрљивост. Српске народне песме немилице нам отимљу, те се Матица Хрватска спрема, да их изда под својим именом, српски књижевни језик крсте хрватским, па чак ни поједини Срби, као што је Тесла, не могу се отети грабљивим канџама.

Приликом једине посете Београду 1892. године, као већ светски признат научник, имао је посебну поруку за српски народ:

„Своју радост, коју ја овога тренутка осећам, ја не умем да вам искажем, али се радујем што могу овом приликом да пред вама, мила браћо, изразим свагда своје најмилије задовољство, да сам био и да вазда остајем само Србин и ништа више. Дешава се, господо, да човек, удаљен од своје отаџбине, занет послом каквим се ја занимам, по каткад смете с ума своје име, своју народност и своју отаџбину. Али тога, господо, код мене никад није било, а надам се да и неће и не може икад ни бити, написао је и додао:

– Ако се ја и не налазим међу вама, да као и ви што више привредим на олтар српске мисли, ја радим други посао, на други начин прослављам име српско, и на други начин радим и трудим се, да колико могу и ја што корисно привредим своме народу и својој милој браћи. И ако има какве славе и заслуге за човечанство, да се припише моме имену, та почаст више припада српском имену, српском народу из чије сам средине ја поникао.

У етничком и религиозном смислу био је православни Србин, а тако је и заведен по рођењу и по смрти.

У његовој биографији је неизбежно поменути да му је отац био „српско православни свештеник Милутин Тесла“, који је, како се наводи у чланку, „пре десет година умр’о у Госпићу као прото. Мати му је Ђука рођ. Мандића, удовица узорита међу попадијама српскијем. Жива је, дакле дочекала је славу свога сина.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!