Прочитај ми чланак

Светска здравствена организација упозорава:Смртоносни вирус хара светом!

0

vakcina-grip-epidemija-prehlada-ordinacija-1332934219-139902(АЛО)

Требало би издвајати додатних 1,6 милијарди долара годишње да би се омогућио ефектан наставак борбе против светски најсмртоносније заразне болести након АИДС-а, туберкулозе. Ово упозорење су заједничком изјавом послали из Светске здравствене организације (WHO) и Глобалног фонда за борбу против АИДС-а, туберкулозе и маларије.

Наиме, туберкулоза (ТБЦ) постаје све отпорнија на лекове, па чак и на комбинацију лекова која је скупа, изазива бројне нуспојаве, а пацијентима се пружа након основне терапије антибиотицима. Случајеви су забележени у 84 земље света, а разлог томе би могао бити неадекватна примена лекова код пацијената који не завршавају прописану терапију или узимају лекове који су испод стандардног квалитета.

Због неуспеха ових лекова против соја туберкулозе МРД-ТБ, лечење постаје „озбиљно ограничено“ и болест полако постаје „неизлечива“, упозоравају у студији направљеној у августу 2012 године. У 2011. години од 8,7 милиона оболелих умрло је 1,4 милиона људи и WHO сматра да би до 2015. године најмање два милиона људи могло оболети од сојева отпорних на антибиотике.

„Не будемо ли деловали одмах, трошкови би могли одлетети у небо“, казао је Марк Дајбул из Глобалног фонда.

Највише проблема забелжено је у субсахарској Африци гдје су АИДС и ТБЦ практично „спојене у једну болест“, али отпорни тип туберкулозе све је већи проблем и у источној Европи.

Европа у страху због ширења туберкулозе отпорне на лекове!

Због туберкулозе, једне од најраширенијих заразних болести која углавном погађа сиромашне земље и земље у развоју, страх се шири и Европом. Битку с опаком болешћу која је мутирала у још смртоноснији облик воде источноевропске земље, а највише оболелих је у суседној Румунији.

Стефану Радуту, 24-годишњем румунском студенту ТБЦ је дијагностификован 2011. године. У две недеље је изгубио седам килограма, стално је кашљао, био је хронично уморан и имао је проблема са спавањем. На крају је на наговор девојке отишао код доктора, који је открио да има туберкулозу – болест за коју је, како је рекао, мислио да јој је место у историјским књигама.

„Ништа нисам знао о тој болести. Мислио сам да је искорењена“, рекао је Стефан за ЕУобсервер. Овај младић је имао несрећу да оболи од ТБЦ-а отпорног на антибиотике. Прва терапија није била успешна, па је завршио у болници и неколико месеци примао „коктеле“ лекова, због чега су се код њега појавиле неке нуспојаве.

Слична је прича и Андрее Владои. Ова 24-годишња Румунка била је професионална гимнастичарка. Студирала је, дипломирала, запослила се у циркусу и онда није могла радити јер је опака болест напала њено тело. И Андрееа и Стефан сматрају се на неки начин срећним особама, јер су током лечења имали поред себе врхунске докторе и финансијску потпору.

Годишње 1.200 новооболелих

Румунија је земља у којој се бележи највећи број оболелих од туберкулозе. У овој земљи сваке године дијагностификује се између 1.000 и 1.200 нових случајева ТБЦ-а и то облика који су отпорни на лекове. С овом заразном болести муку муче и здравствене власти у Бугарској и балтичким земљама.

С обзиром на сиромаштво с једне стране и с друге на интензивну циркулацију људи на Старом континенту, Европом се шири страх да ће се се због резистентних сојева бактерија болест проширити и на друге земље.

Туберкулоза је најчешће излечива болест, али лечење је дуготрајно – лекови се морају користити најмање пола године. Проблем је што део заражених прерано прекине лечење, али и коришћење „коктела“ сумњивих квалитета, који су омогућили бактерији да мутира и да у борби с лековима развије нове сојеве.

То потврђује Ђина Попеску, која је на челу румунског програма за борбу против ТБЦ-а. На пример, у Румунији између 27-28 одсто оболелих од резистентног облика туберкулозе прерано прекине лечење. С обзиром да је болест најучесталија у сиромашнијим земљама, проблем је и новац који је неопходан за куповину лекова.

Више од трећине света заражено туберкулозом!

Више од једне трећине светске популације заражено је бактеријом Mycobacterium tuberculosis, но само мали број људи развије симптоме. У свету годишње има око десет милиона нових случајева. На овој страници се можете информисати о пројекту контроле туберкулозе у Србији.

Британско-амерички тим научника открио је генетски маркер у крви људи који болују од туберкулозе (ТБЦ-а). Они сматрају да би то могло помоћи у откривању пацијената код којих ће се болест активирати. Наиме, процењује се да је више од једне трећине светске популације заражено бактеријом Мyцобацтериум туберцулосис, но само мали број људи развије симптоме туберкулозе.

Засад не постоји начин да се одреди ко ће оболети а ко неће, ипак научници се надају да ће се то ускоро променити, будући да је међународни тим научника открио јединствени образац генске активности, или ‘имунолошки потпис’, који нам може рећи колико ће активна туберкулоза бити код човека зараженог бактеријом која узрокује ову замршену болест.

Генетски отисак, описан у познатом научном часопису „Натуре“, откривен је у крви људи с „активном“ туберкулозом и у отприлике десет посто људи с „латентном“ инфекцијом.

Др. Ени О’Гарра, шеф овог истраживања, изјавила је: „Упркос томе што људи проучавају туберкулозу већ неколико векова, још увек постоји велика потреба за бољим прогностичким и дијагностичким тестовима и за више информација о одговору тела на инфекцију Мyцобацтериум туберцулосис, што ће помоћи у стварању нових вакцина и лекова.“

И Бил Гејтс помаже!

Бил и Мелинда Гејтс већ су донирали 4.5 милијарди долара за вакцине, а у следећој деценији поклони ће додатних 10 милијарди. Њихова великодушни гест требало би спасити најмање 7 милиона деце. Оснивач „Микрософта“ Бил Гејтс и његова супруга Мелинда обећали су да ће следећих 10 година донирати $10 милијарди за истраживање и нове вакцине намењена лечењу и превенцији болести у најсиромашнијим земљама.