Прочитај ми чланак

СУРОВА ЕВРОПСКА СРБИЈА: Пререзала врат косом страхујући од отказа

0

ubistvo 8

Даринка Чукановић (58), која је у недељу себи пререзала врат косом, убила се због сталног страха од отказа, кредита и кашњења плата.

То кажу за “Блиц” њене колеге у предузећу “Заштитне радионице” у оквиру „Железница Србије“.

Полицајце било срамота

Босине колеге кажу да је штрајк у марту “средила” полиција.
– Дошли су и рекли да ће да хапсе. Онда је изашла колегиница која нема руку и колега кога су вагони ударили. Понудили су се да буду ухапшени… Полицајце је било срамота – причају колеге. Милан Бојиновић, саветник директора “Заштитне радионице”, каже да плата касни само један месец.

– На послу стално прете отказима, а Даринка, односно Боса како смо је сви звали, то није могла да поднесе. Последња два месеца је била под сталном пресијом, у страху, плакала је. Била је толико лоше да су је колеге неколико пута водиле кући – кажу у “Заштитним радионицама”.

Даринка у овом предузећу ради дуже од десет година. Пре тога је радила у “Клузу”, али је добила отказ.

– Била је врстан кројач, мајстор заната. Прво је примљена под уговором, а после је добила посао за стално. Била је шеф кројачима. У њеном погону су све глувонеме жене, јер овде углавном раде инвалиди и тежак је посао, често се ради и суботом и недељом. Три плате касне, а Боса је имала рату кредита од десет хиљада динара. И плата је мала, са све превозом, није примала више од 30.000 динара – причају Даринкине колеге.

У марту неколико радника ове фирме одважило се да ступи у штрајк. Блокирали су возове из београдске градске железнице.

– Боса није штрајковала. Није смела. Бојала се да ће добити отказ. Била је тако мирна, сталожена жена, али притисак на послу ју је убијао. Људи овде раде најтеже послове, чистимо ве-це, црпимо јаме, косимо око пруге. Она је преживела отказ у “Клузу” и бојала се да опет не остане без посла. У последње време је стално била тужна и та туга и страх су јој и пресудили – причају колеге.

Извор: Блиц.рс